selectie :> mei 2015
	
< terug naar programmaoverzicht       volgende activiteit
MEI
17
DO
19:00 U

Voetvolk/Lisbeth Gruwez
It's going to get worse and worse and worse my friend

DANS

Stockholm

De speech kan een machtig wapen zijn. Door de eeuwen heen heeft hij talloze massa's begeesterd en tot actie opgezweept, ten goede en ten kwade. Hij heeft revoluties mee ontketend en oorlogen van brandstof voorzien. Allemaal door de kracht van woorden. Maar een speech begeestert niet alleen de toehoorders, hij brengt ook de spreker zelf vaak in een staat van vervoering. Die verliest zich dan in een stroom van woorden, in een obsessieve, extatische manier van spreken. De kracht van de speech hangt niet zelden af van de roes van de spreker.

In It's going to get worse and worse and worse, my friend danst Lisbeth Gruwez de roes van dat extatische spreken. Ze maakt daarbij gebruik van fragmenten uit een speech van de ultraconservatieve Amerikaanse televisiepredikant, Jimmy Swaggart. Aanvankelijk toont het spreken zich vriendelijk en kalmerend, maar in zijn drang om te overtuigen zien we steeds meer wanhoop. Nog later geeft het zijn diepste aard prijs: die van het geweld.

Lisbeth Gruwez maakte naam als danseres bij Jan Fabre en richtte met componist Maarten Van Cauwenberghe de groep Voetvolk op. Deze veroverde inmiddels de Europese podia. Belangrijke thema's voor Voetvolk zijn: résistance, Durchlassigkeit and krautrock, ofwel: performance en muziek die een directe fysieke reactie oproept. Alles onder het motto: Throw your body in the frontline!

Choreografie, regie, dans: Lisbeth Gruwez * regie, geluidsontwerp: Maarten Van Cauwenberghe * kostuum: Veronique Branquinho * advies: Bart Meuleman * licht: Harry Cole en Caroline Mathieu.
It's going to get worse and worse and worse my friend

http://www.voetvolk.be