selectie :> oktober 2015
	
< terug naar programmaoverzicht       volgende activiteit
OKT
4
DO
20:30 U

Tomoko Mukaiyama en Nicole Beutler  
Shirokuro try-out

MUZIEK

Shirokuro try-out

Shirokuro is een dansconcert van choreograaf Nicole Beutler en pianiste Tomoko Mukaiyama gebaseerd op de radicale muziek van de Russische componist Galina Oestvolskaja.

SHIROKURO betekent letterlijk ‘wit zwart’ in het Japans. Het is een productie die contrasten illustreert. De hel benadrukt de idee van een hemel, het duistere benadrukt het licht en het speelse benadrukt het oprechte. De compositie Piano Sonata No. 6 van Galina Oestvolskaja is het hart van de productie. Het pulserende en krachtige ritme van deze compositie klinkt door tot aan het einde. Het is een absolute performance; er is geen compromis in de uitvoering. De exactheid van de danser en de pianist creëren een nieuwe energie die het publiek uitdagen om deze contrasten in zichzelf te ervaren.

De Russische componist Galina Oestvolskaja wordt ook wel “de vrouw met de hamer” genoemd. Haar radicale agressie in haar muziek is leidend in de fysieke expressie van de danser en pianist. Tomoko creëert een muzikaal contrast door een interlude te maken gebaseerd op Schumann’s Six Studies Op. 56. Beide kunstenaars hebben een grote fascinatie voor elkaars discipline. Nicole Beutler maakt haar producties met een groot gevoel voor muzikaliteit. Haar werk bevindt zich op het snijvlak van dans, performance en beeldende kunst. Tomoko gebruikt haar fysicaliteit in haar kunstwerken en performances op het podium en werkte regelmatig samen met choreografen zoals Jiří Kylián, Kim Ito en Club Guy & Roni. Het artistieke team wordt gecomplementeerd door lichtontwerper Jean Kalman.

Na de try-out in Groningen reist de producite naar Japan. Shirokuro gaat in premiere op de Dance Triënnale Tokyo op 13 en 14 oktober, gevolgd door twee voorstellingen tijdens het Seoul Performing Arts Festival in Zuid Korea. DeSingel in Antwerpen presenteert de Europese première in januari 2013. Het Holland Festival brengt in juni 2013 de Nederlandse première.

Concept:  Tomoko  Mukaiyama  &  Nicole  Beutler.   Pianist:  Tomoko  Mukaiyama.   Regie  en  choreografie:  Nicole  Beutler.   In  samenwerking  met  de  danser:  Mitchell-­‐lee  van  Rooij.   Muziek:  Galina  Ustvolskaya,  Tomoko  Mukaiyama  (gebaseerd  op  Schumann’s  Six  Studies  Op.  56)   Lichtontwerp  en  decorconcept:  Jean  Kalman   Kostuums:  Yohji  Yamamoto,  Karen  Bergeon     Technisch  coördinator:  Paul  Schimmel   Research  &  assistentie:  Justa  ter  Haar   Productie:  Marieke  Peters,  Josta  Obbink   Management:  Marieke  Peters  /  TMF     Co-­‐productie:  Tomoko  Mukaiyama  Foundation/  Nicole  Beutler  

http://www.tomoko.nl

*co-productie:  Dance  Triënnale  Tokyo,  Holland  Festival  (Amsterdam),  DeSingel  (Antwerp),  Grand  Theatre   Groningen  en  ondersteund  door  het  Artist  in  Residence  programma  van  Tanzlabor_21  /  Tanzbasis   Frankfurt_Rhein_Main.    

Grand Theatre Groningen is verantwoordelijk voor lichtontwerp (Andre Pronk).