• Jonge Harten 2021
   Theaterfestival

   • 2021

 • Negendaags festival met theater, performance, dans en meer in Groningen. Over onderwerpen die ertoe doen, die blijven hangen. Voorstellingen die je uitdagen om niet op safe te spelen. Soms ongemakkelijk, vaak herkenbaar, maar altijd reden tot gesprek. En of je daar naar kijkt? Nee. Je ervaart! Op alle mogelijke manieren. Op het programma in Grand Theatre:

  HIIIPOWER – Het Zuidelijk Toneel
  VR 19 november, 20.30 uur
  Wie is een held? Kendrick Lamar, Martin Luther King Jr., Frida Kahlo, Abraham Lincoln, Admiraal de Ruyter, Oprah, Cruijff, Greta Thunberg, Badr Hari; de geschiedenis wordt geschreven en gekleurd door helden. Helden die ooit uitblonken in moed, bereidheid tot zelfopoffering of, de laatste jaren steeds meer, door uitzonderlijke sport- of zangprestaties. Helden waarover nu soms ook terecht openlijke vragen worden gesteld over hun bijdrage aan de maatschappij.
  HIIIPOWER is een muziekperformance waarbij je met rap/beatbox, spoken word en singer-songwriters wordt meegenomen in de wereld van HIIIPOWER.

  Vroeger was de toekomst beter - LAZARUS | Günther Lesage
  ZA 20 november, 20.00 uur

  Het gaat niet goed met Günther. Wat en hoe hij ook probeert, alles lijkt te mislukken. Vroeger leek de toekomst beter, terwijl het heden ook niet meer is wat het geweest is. Zijn slapeloosheid en twijfel nemen exponentieel toe en daardoor ook zijn angstaanvallen en onzekerheid. Uitgeput door de vruchteloze zoektocht naar een oplossing, besluit hij zich over te geven aan het toeval. Wanneer hij op een avond een briefje vindt onder de ruitenwisser van zijn auto lijkt er een doorbraak te komen in het moeras van twijfel en rusteloosheid. Maar op weg naar het licht aan het einde van de tunnel lijkt de uitkomst heel anders dan verhoopt…
  Met de toepasselijke titel Vroeger was de toekomst beter staat Günther Lesage met eigen tekst alleen op het toneel. Een theatermonoloog die er een jaar geleden helemaal anders had uitgezien.

  Een Pleidooi voor Zelfmoord - KOPERGIETERY & KGBE
  ZO 21 november, 18.30 uur
  MA 22 november, 18.30 uur

  “Een pleidooi voor zelfmoord”, zei ze.
  “Wat?”, vroeg hij.
  “Een Pleidooi voor Zelfmoord, dat is de titel.”
  “Wilt gij volk in de zaal?”.
  “Ja. Veel volk.”, zei ze.
  “Niemand wil Een Pleidooi voor Zelfmoord zien!”
  “In België plegen drie mensen per dag zelfmoord. Wereldwijd zijn het er drie per seconde. Meer mannen dan vrouwen. Het is taboe.”
  “Taboes horen in de taboesfeer. Niet in een titel.”

  Hij sloot zijn oren en zij stapte het podium op. Een Pleidooi voor Zelfmoord gaat over een jonge vrouw die ongelooflijk graag wil kunnen leven en tegelijk continu in dialoog is met de gedachte aan de zelfgekozen dood.
  Theatermaker Jozefien Mombaerts zegt over de voorstelling: “De titel is heftig, maar ik heb het gevoel dat er maatschappelijk soms ‘een pleidooi voor zelfmoord’ wordt gehouden. Door de maatschappij waarin we leven, doordat het onderwerp of onder de mat geschoven wordt of als abnormaal wordt weggezet, door de oordelen. Ik wil het net bespreekbaar maken.”

  155 - Stuk
  Maandag 22 november, 20.30 uur

  Stuk is een stuk van 55 minuten met vier stuks jongens die zin hebben om dingen stuk te maken in een wereld die aan stukken ligt. De jongens van 155 willen bij elkaar zijn, dingen samen doen en weer een groep zijn, maar ze voelen geen enkele controle over de situatie. Het is alsof de vloer telkens onder ze vandaan wordt getrokken. Alsof iemand anders ze bestuurt met touwen en alsof mensen liever naar een scherm kijken dan naar hen. Wat is nog de waarde van een echte ervaring als je deze niet live kan delen? Hoe dicht moet je bij iemand zijn voordat het echt anders voelt dan een beeldscherm? De jongens gaan sowieso door tot het stuk is. Stuk gaat over de echtheid van de ervaring en de intensiteit waarmee je die beleeft.

  Stuk is een unieke mix van breakdance, fysieke komedie, live muziek, video en bizarre humor zoals je van 155 gewend bent.

  THIS APPEAR - Doris Vervuurt en Marthe Koning
  Dinsdag 23 november, 18.30 uur

  In THIS APPEAR werpen theatermakers Doris Vervuurt en Marthe Koning in het hier en nu een blik op ons tijdelijke bestaan. Ons lichaam vergaat tot stof, ontbindt zich tot triljoenen losse deeltjes om uiteindelijk opgepikt te worden door de eerste de beste windvlaag en wervelend terug de ruimte in te verdwijnen. Wat blijft er van ons over?
  Het werk van Doris en Marthe gaat over een menselijke, emotionele binnenwereld. Op muzikale en visuele wijze wordt deze onderzocht en neergezet. Het hier en nu is een belangrijke medespeler.

  PRELUDE IN DE SNEEUW - Ferre Vuye & Stan Martens
  Dinsdag 23 november, 20.00 uur

  Hoeveel impact maakt één beslissing?
  Op 7 november 1938 dringt Herschel Grynszpan de Duitse ambassade in Parijs binnen. In een pak met stijlvolle krijtlijnen. Bereid om te sterven. Prelude in de sneeuw is een reconstructie over de aaneenschakeling van keuzes en toevalligheden die de geschiedenis definiëren, over een tij zwart-wit, over een zeventienjarige op zoek naar de uitgang. Uit het licht. In de sneeuw. Verstild. Prelude in de sneeuw laat een momentopname zien vanaf het moment dat de kogel het pistool verlaat totdat hij het hoofd binnendringt.

  Amerika - MBO Theaterschool Rotterdam | Marieke Ornelis
  Dinsdag 23 november, 21.30 uur
  Woensdag 24 november, 18.00 uur

  Do you want to live the American Dream?
  Vier jonge dromers vertellen over hun leven in Amerika. Het is een land waar je in Las Vegas zomaar een miljoen kan winnen, waar je kan trouwen met de dochter van de sheriff, waar je een ster wordt op de Hollywood walk of fame, en waar iedereen gelijk is. In hun verhaal lopen fantasie en waarheid in elkaar over, tot er niets meer dan een spiegelpaleis overblijft.
  Zeggen onze ideeën over Amerika meer over onze eigen angsten en verlangens, dan over het land zelf? Amerika is een nieuwe mythe over de schoonheid, maar ook het gevaar van de utopie.
  Amerika is een co-productie van Toneelacademie Maastricht en de MBO Theaterschool Rotterdam.

  GIVE ME DEATH OR GIVE ME FREEDOM - Tara Salahshor | Up North/Noordstaat
  Woensdag 24 november, 17.30 uur & 18.30 uur

  Hou vol – Hou vast – Hou van.
  In de productie GIVE ME DEATH OR GIVE ME FREEDOM van maker en performer Tara Salahshor, wordt de focus gelegd op drie verschillende uitgangspunten: kind zijn en kind mogen zijn; kind zijn en geen kind meer mogen zijn; en hoe breek je daar doorheen?
  Ieder mens gaat door het leven met bagage, ieder mens heeft zijn of haar eigen verhaal en werkelijkheid. Wat zien wij wanneer we kijken naar een ander met onze ogen? Zien we de ander of kijken we alleen?
  In een wereld zo zwart wit, ben jij degene die kleur geeft aan het leven. Het kind in mij is de connectie in mij met een ander. Het kind in mij geeft kleur wanneer het donker is. Het kind in mij is er altijd al geweest.

  Stamboom Monologen - ITA | Joy Delima
  Vrijdag 26 november, 17.30 uur

  Wie ben jij?
  In een serie snel gesneden, korte, komische en persoonlijke monologen vertelt Joy Delima over haar zoektocht naar haar roots en over haar ervaringen als jonge zwarte vrouw in Nederland. Ze traceert haar roots én haar eigen politieke bewustwording op het gebied van institutioneel racisme en uitsluiting.

  “Ik blijk opeens zwart te zijn. Ja ik was het al, maar sinds ik naar Arnhem ben verhuisd word ik er steeds aan herinnerd. Ik hield me totaal niet bezig met zwartzijn toen ik in Rotterdam woonde. Ik was gewoon ik, en overal waar ik keek waren er mensen zoals ik. Maar nu ik de ‘enige’ ben, voel ik ineens de noodzaak om De Verantwoordelijkheid voor De Héle Black Community op me te nemen. Ik word een soort undercover superheld. Het gaat eigenlijk van de ene op de andere dag.”

  Tijdens haar opleiding aan de ArtEZ Toneelschool schreef Joy Delima een monoloog over haar politieke bewustwording op het gebied van racisme en uitsluiting. De voorstelling, waarin ze op zoek is naar het antwoord op de vraag ‘Wie ben ik?’.

  Symphony of 21 - DOX
  Vrijdag 26 november, 19.30 uur

  Hoe dans je samen?
  Na maanden alleen zijn mogen jongeren weer in groepen samen zijn. Maar wat is dat samen zijn? We leven in een wereld waar samen dansen niet meer vanzelfsprekend is. De behoefte om te feesten, elkaar aan te raken en het leven te vieren is groot. Symphony of 21 komt terug met het laatste deel van het drieluik: het slotstuk waarin onze (heart)beat, kwetsbaarheid, intimiteit en sensualiteit centraal staan.
  Met constante muziek als motor wordt het publiek uitgedaagd op de vloer en samen met de dansers, in een hypnotiserende trance gebracht. Samen vormen we voor één avond een grote familie. Laat je meevoeren door de ruimte en voel de energie, want dat hebben we gemist!
  Symphony of 21 is een mix tussen verschillende Europese en Afrikaanse muziekinvloeden. Een interactieve dansvoorstelling waar lichaamsgrenzen vervagen en dans en spirituele ervaringen één worden. De nachtclub wordt gezien als een ruimte waarin mensen op de dansvloer zelfexpressie en saamhorigheid ervaren. Hoe zal deze ervaring zijn na corona, waar samenzijn juist een gevaar kan zijn. Een zoektocht naar de vrijheden en de verslaving van de beat.

  Ogenschijnlijk jong - Theater de Steeg & Martiniplaza | Rozan Vergeer
  Zaterdag 27 november, 14.00 uur & 16.00 uur

  In welke categorie plaats jij iemand?
  Stel je voor: je loopt over straat en je kent niemand. Niemand kent jou. Toch denken ze te weten wie je bent. Ons brein bevat zo veel hersencellen als het aantal sterren in het melkwegstelsel. De ‘complexe’ informatie die je binnenkrijgt wordt meteen versimpeld. We categoriseren de hele dag door, dat gebeurt volautomatisch. Maar soms maakt je brein een inschattingsfout…

  Achttien jongeren ontmoetten elkaar afgelopen zomer tijdens de Zomerschool van MartiniPlaza en Theater De Steeg. Met theatermaker Rozan Vergeer besloten ze ‘het categoriseren van mensen’, iets waar ze zelf veel mee te maken hebben, eens onder de loep te nemen.

  NIETS - Jeugdtheater Hofplein
  Zaterdag 27 november, 20.00 uur

  Wanneer geeft iets betekenis?
  In een pruimenboom zit Pierre Anthon. Volgens hem is het leven zinloos en heeft niets betekenis. Dus kan je net zo goed in een boom gaan zitten. Zijn klasgenoten zijn verbijsterd en weigeren hem gelijk te geven. Natuurlijk heeft het leven zin! Er zijn talloze dingen die de moeite waard zijn en betekenis hebben… Toch? Ze besluiten dat ze om de beurt iets moeten afstaan wat hen dierbaar is. Maar in hun wraakzuchtige zoektocht naar betekenis raken ze langzaam verstrikt in een levensgevaarlijk spel met fatale gevolgen.
  De voorstelling NIETS is een dynamische en fysieke thriller die vragen oproept over de angst voor een zinloos leven en over de onmogelijke opgave om te bewijzen dat het leven wel degelijk zin heeft. Geïnspireerd op het boek Niets van de Deense schrijfster Janne Teller.

 • Location
 • Grand Theatre
 • Volledige programma & tickets
 • Meer informatie over het festival vind je op jongeharten.nl.

 • Coronatoegangsbewijs
 • We werken met een coronatoegangsbewijs (uitgezonderd kinderen t/m 12 jaar). Dit kan een negatieve testuitslag zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van corona. Kijk hier hoe dat werkt.