Facing the facts

In mei worden we met de neus op de feiten gedrukt. Althans, de theatermakers die deze maand bij ons staan doen daar een dappere poging toe.
Van identiteitspolitiek tot gentrificatie en van politieke leugens tot oorlogsdrama’s. Door dit soort serieuze kwesties aan de kaak te stellen nemen de makers het heft in eigen handen. Om te streven naar een betere wereld moeten we immers de waarheid onder ogen komen.

Theater Na de Dam / NNT – Verloren Vader – Tom Lanoye
za 4 mei, 21:00 uur
In opdracht van Theater Na de Dam schrijft de Belgische schrijver Tom Lanoye een nieuwe toneeltekst die tijdens de Nationale Dodenherdenking (4 mei) landelijk door de stadsgezelschappen gepresenteerd wordt. In Groningen leest het Noord Nederlands Toneel de tekst – getiteld ‘Verloren Vader’ – over een oud-strijder die door zijn voortschrijdende dementie steeds minder zeker wordt van zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog.

Fahd Larhzaoui – Shirt uit Fahd!
donderdag 9 mei, 20:30 uur
In ‘Shirt uit Fahd!’ treffen we acteur en theatermaker Fahd Larhzaoui op een kruispunt. Het leven lacht hem toe en hij dompelt zich onder in het uitgaansleven van de gayscene. Tegelijkertijd hoopt Fahd iets terug te vinden wat hij was kwijtgeraakt – liefde, een eigen identiteit en een nieuwe familie, nadat zijn eigen familie hem na zijn coming-out de rug toekeerde.

Frascati Producties / Tea Tupajić
 – Dark Numbers
zaterdag 11 mei, 20:30 uur

De in Bosnië geboren theatermaker Tea Tupajić opent één van de donkerste verhalen uit de recente Europese geschiedenis. ‘DARK NUMBERS’ gaat over het drama van Srebrenica, de VN-enclave die door Nederlandse militairen werd beschermd, maar door mismanagement viel. Ze nodigt veteranen van het Nederlandse bataljon Dutchbat III uit als medemakers en performers en presenteert hun intense, ongecensureerde verhalen.

Well Made Productions
 – Clybourne Park
donderdag 16 en vrijdag 17 mei, 20:30 uur
Na het succesvolle ‘A Raisin in the Sun’ en ‘Beneatha’s Place’ brengt Well Made Productions het derde deel van de Raisin Cycle: ‘Clybourne Park’. Deze met een Pulitzerprijs bekroonde Broadway-hit, geschreven door Bruce Norris, voert je mee in een satirisch en pakkend verhaal over raciale spanningen en gentrificatie in een stadse wijk.

Trouble Man / Het Nationale Theater

 – Citizen K.
vrijdag 24 en zaterdag 25 mei, 20:30 uur
Sadettin Kirmiziyüz duikt met ‘Citizen K.’ in de wereld van de identiteitspolitiek waarbij kiezers meer en meer worden aangesproken op hun afkomst, overtuiging, ras of geaardheid. Hij ondervraagt zichzelf en de rest van onze maatschappij over de rol die identiteit anno 2019 in ons leven speelt.

Veerle van Overloop / Shelfish Productions

 – What Lies Beneath
donderdag 30 mei, 20:30 uur
In ‘What Lies Beneath’ kijkt Veerle van Overloop voorbij de politieke leugens naar de gewelddadige gevolgen voor duizenden mensenlevens en welke verantwoordelijkheid de media hierin neemt. Deze theatrale documentaire vertelt met een sterk visuele en fysieke taal een emotioneel verhaal over de destructieve macht van de leiders van vandaag.