It’s how you say it

In Grand Theatre worden dagelijks verhalen verteld. Door ons personeel, bezoekers en natuurlijk door theatermakers in het bijzonder.In september nodigen wij een aantal theatermakers uit die niet alleen iets willen vertellen, maar ons ook wijzen op hoé verhalen verteld worden. Ze dagen ons uit kritisch naar de bestaande vertelkaders te kijken, in het theater maar ook daarbuiten. Het zijn dwarse makers die zeker niet de trends volgen, maar een statement maken door nieuwe verhalen te vertellen.

Julian Hetzel / CAMPO – All Inclusive
do 12 sep, 20:30
Met ‘All Inclusive’ plaatst theatermaker Julian Hetzel kunst naast oorlog en toeristen naast vluchtelingen. Voor deze voorstelling importeerde Julian enkele kilo’s oorlogspuin uit Syrië. De brokstukken transformeerde hij in Europa tot kunst. Je wordt uitgenodigd om te kijken naar een museumbezoek waar de realiteit keihard terugslaat. Wat als we empathie kunnen kapitaliseren door mensen naar mensen te laten kijken?

Veerle van Overloop – What Lies Beneath
wo 18 sept, 20:30 (nationale première) / do 19 sep, 20:30
‘What Lies Beneath’ is een confronterende docu-performance over grote oorlogen en gruweldaden die het nieuws niet halen, het schemergebied tussen feit en fictie en de manipulatieve macht van onze leiders en economie. Door de versmelting van een actuele theatertekst met ongepolijste dans, een indringende soundscape, live graffiti en videokunst kruipt ‘What Lies Beneath’ onder de huid.

Judith de Joode / BOG. – FIK.
vr 20 sep, 20:30
Voor ‘FIK.’ verzamelden theatermaker Judith de Joode, muzikant Harald Austbø en lichtontwerper David de Joode momenten die je licht(heid) doen ervaren. Een lichtgevende streep rond je ogen terwijl je een glas water drinkt. Een kind dat naar een duif blaft. Een fluo oranje bal die tussen twee gebouwen in hangt. In de theaterzaal doen ze een poging deze momenten te her-maken in woord, beeld en klank.

Wunderbaum – Daar gaan we weer (White male privilege)
do 26 sep, 20:30
Vanuit hun moderne kantoor proberen drie collega’s – witte, hoogopgeleide West-Europeanen van bijna veertig – hun rol in het racisme-debat te definiëren. Gaandeweg zakken ze steeds verder weg in een moreel moeras, waarbij vermoeidheid en overgevoeligheid nooit veraf zijn. Een voorstelling over de bevoorrechte positie van witte mensen en hun gebrek aan benul daarvan.

Lisa Verbelen / BOG. – ALL.
vr 27 sep, 20:30
‘ALL.’ is een muziektheater performance waarin Lisa Verbelen van BOG. iets groots wil vatten: alles. Een onderzoek naar het idee dat alles ingewikkeld is. Is ingewikkeld altijd chaos en is chaos altijd ingewikkeld? En hoe zorg je daarbinnen voor structuur? Hoe kun je accepteren dat iets ingewikkeld is zonder altijd maar te nuanceren? En moet alles altijd zo simpel mogelijk zijn?