Next Exit: Europe

Na het optrekken van de theatermuren in september, breken we in oktober weer naar buiten. We gaan de wereld in en nemen de afslag ‘Europa’.

Wat betekent het om samen in Europa te leven, wat delen we met elkaar, wat hebben we met elkaar gemeen? Het Friese gezelschap Tryater ontrafelt in hun nieuwe voorstelling ‘Dorp Europa’ de mythe van de plattelandsbewoner en tracht de ziel van de Europese dorpsbewoner anno 2018 te vangen. Hotshop – cooler dan de Warme Winkel waagt zich dit najaar aan Wagner. Voor Europa is hij de componist die opera maakte tot wat wij nu kennen, maar ook een controversiële nazi-sympathisant. We nodigen ook niet-Nederlandse makers uit om ons continent -letterlijk- te bezingen. Het duo Action Hero uit Bristol maakt een rondreis in een camper om liefdesliedjes op te nemen én uit te zenden. Ze strijken voor twee dagen neer in Beijum en bij ons voor de deur. In oktober vindt ook de tweede uitwisseling van ons internationale samenwerkingsproject ‘Meet the Neighbours’ plaats. Dit project vindt gedurende drie jaar plaats in vijf steden in Europa en Noord-Afrika.


Het beeld van ons programma in oktober is afkomstig van de voorstelling ‘Oh Europa’ dat onderdeel is van ons maandprogramma. Action Hero bestaat uit het Engelse duo Gemma Paintin en James Stenhouse. Voor ‘Oh Europa’ strijken ze met hun camper neer in Beijum en in de binnenstad van Groningen.