• Innovatie: Johan van Veen
  Meet the Neighbours

 • Meet The Neighbours: Innovatie
  Casus: Johan van Veen - najaar 2019 -
  Groningen – ‘t Zandt

  In het najaar van 2019 organiseerde Grand Theatre een huizenruil met sociaal dorpsbedrijf Landgoed Decamping in het Noord-Groningse ’t Zandt rondom het thema innovatie. De in het naburige Uithuizermeeden geboren en getogen waterbouwkundige Johan van Veen fungeerde hierbij als casus. Van Veen (1893 – 1953) geldt als een van de meest invloedrijke waterstaatkundig ingenieurs ter wereld. Hij was niet alleen de geestelijk vader van de Deltawerken, maar bedacht ook de Europoort en de Eemshaven. In 2019 was het 60 jaar geleden overleed en 100 jaar geleden dat hij afstudeerde aan de TH van Delft.

  Drewes Wildeman, initiatiefnemer van Landgoed DeCamping, heeft de wens om een speelfilm over Johan van Veen te realiseren. Meet The Neighbours: innovatie is een eerste stap in het waarmaken van deze ambitie. Als onderdeel van het project volgden drie studenten van de Schrijversvakschool Groningen vier Johan van Veen masterclasses in Grand Theatre. Op basis hiervan schreven zij drie zeer uiteenlopende synopsissen voor een speelfilm over Johan van Veen op: De Klokkenluider, De Watergeus en Johan. Daarnaast werkten de schrijvers in opleiding scènes uit die tijdens een eindpresentatie voor publiek in Grand Theatre door acteurs werden voorgelezen. De studenten werden gecoacht door scenarioschrijfster Shirley Gast en filmmaker Tim Zweistra.

  In ’t Zandt maakten Wildemans buren, leerlingen van Netwerkschool De Zandplaat, onder begeleiding van Renske Zijlstra, Anne Chris Bakker (onderbouw en middenbouw) en Rozemarijn Tromp (bovenbouw), animaties over het leven en werk van hun ‘buurman’ Johan van Veen.

  In november 2019 was de Groninger kunstenaar Mark Buitenwerf (Sappemeer, 1991) als artist in residence te gast op Landgoed Decamping in ’t Zandt. Hij ging daar op zoek naar de verbinding tussen het Hogeland en Johan van Veen en zette zijn bevindingen om in drie diorama’s getiteld Kinderen spelend op de kwelders, Jongens die dammen bouwen en Klei.

  Tenslotte verzorgde Wim de Boer op Landgoed Decamping voor belangstellende dorps- en regiobewoners een tweetal workshops ‘Johan van Veengedenktegels maken. De uit Groninger klei vervaardigde tegels worden verwerkt in een plaquette die een vaste plek krijgt op het camping terrein in ’t Zandt. De plaquette past bij de wens om in het dorp een Johan van Veen Waterbelevingspark te realiseren.

  Het Meet the Neighbours project kwam tot stand i.s.m.

  • Stichting Blauwe Lijn;
  • Landgoed Decamping, ’t Zandt;
  • Schrijversvakschool Groningen;
  • Digital Art Factory, Assen;
  • OBS De Zandplaat, ’t Zandt e.v.a.

  en werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:

  • Gemeente Het Hogeland
  • Rabobank Groninger Land
  • Stichting Fonds Eemsmond
  • Prins Bernhard Cultuurfonds
  • Het Roode Burger- weeshuisfonds
  • Bulthuis Truck & Trailer en Netics.

  Voor Meet the Neighbours:innovatie lieten wij ons inspireren door een gelijknamig, Europees project waaraan wij deelnamen samen met partners uit Manchester (VK), Béthune (Fr), Lublin (Pl) en Marrakech (Ma).

  Meer weten over Johan van Veen?
  • Johan van Veen als inspiratiebron in DWDD
  https://www.youtube.com/watch?v=8eIYVcAAZ8c
  https://historiek.net/johan-van-veen-deltaplan-eemshaven/80699/
  Meer weten over Stichting Blauwe Lijn
  http://www.kennisbank-waterbouw.nl/blauwelijn/index.htm

 • Over Johan van Veen
  De Noord-Groningse ingenieur Johan van Veen(1893-1959) is een van de ommelandse innovatoren die, ondanks zijn indrukwekkende uitvindingen, niet de erkenning kreeg die hij verdient. De in Uithuizermeeden geboren en getogen Van Veen was een toonaangevend waterbouwkundige en is te beschouwen als geestelijk vader van de Deltawerken. Al vanaf 1937 waarschuwde Van Veen onder het pseudoniem ‘dr. Cassandra’ voor de te lage dijken in Zuidwest-Nederland. Hij stelde voor om alle eilanden met elkaar te verbinden en alleen de Nieuwe Waterweg en de Westerschelde open te laten. Pas na de watersnood van 1953 werd Van Veens plan uitgevoerd.

  Met dank aan
  Gemeente Het Hogeland, Rabobank Groninger Land, Stichting Fonds Eemsmond, Prins Bernhard Cultuurfonds, Het Roode Burgerweeshuisfonds, Bulthuis Truck & Trailer en Netics