• Nieuw herfstprogramma bekend
  Met oa. Toneelgroep Oostpool, Nick Bruckman en Kris Verdonck

 • Grand Theatre maakt vandaag het programma bekend voor de komende herfst. Het theater aan de Grote Markt in Groningen start het seizoen op zaterdag 12 september in het Stadspark met het interactieve spel Forest van Emke Idema. In het nieuwe seizoen doen gevestigde namen als Toneelgroep Oostpool, Stichting Nieuwe Helden, Kris Verdonck en Het Zuidelijk Toneel Groningen aan, is er ruim aandacht voor aanstormend talent en staat de herfstvakantie weer in het teken van jeugdtheater. Op 2 oktober gaat de nieuwe voorstelling van Nick Bruckman in première. In Bleeding Love ontdekt de onervaren David dat zijn nieuwe liefde seropositief is. Het stel moet vervolgens steeds extremere pogingen ondernemen om elkaar terug te vinden.

  Op 12 september trapt Grand Theatre het seizoen af in het Stadspark. Forest van Emke Idema is een gezelschapsspel en hoorspel in één. Na een historische gebeurtenis in de geschiedenis, worden bomen wereldwijd heiligverklaard. De wereld verbost snel en dat heeft grote gevolgen voor onze manier van leven. Met kaarten, spelregels en geluidsfragmenten op zak, en met negen medespelers, begeeft de speler zich in het spel om een nieuwe wereldorde te bouwen.

  Kris Verdonck
  Multi-kunstenaar Kris Verdonck verkent met theater, installatiekunst en een videolezing de kijk van Nobelprijswinnaar Samuel Beckett op de mensheid en zijn zoektocht naar houvast in een onzekere tijd.

  Een democratische avond voor bijna iedereen
  In een dynamische avond wordt de bezoeker meegenomen in een onderzoek naar de geschiedenis, het nu en de toekomst van de democratie. Het gezelschap geeft niet alleen een analyse, maar zoekt ook actief naar nieuwe mogelijkheden en ideeën.

  Illustere Figuren
  Ook Illustere Figuren keert weer terug naar Grand Theatre. Intergalactische Hoorspelen zijn live uitgevoerde, korte, sketchmatige hoorspelafleveringen waar bezoekers met een draadloze koptelefoon naar kunnen luisteren. De leden van Illustere Figuren vertolken elk een personage dat werkt op een intergalactisch sterrenschip. Onderweg komen de mannen allerlei problemen en situaties tegen. Elke aflevering geeft een bizarre intergalactische draai aan een maatschappelijk thema zoals radioactief afval, de babyboomgeneratie, automatisering en de voedselindustrie.

  Nick Bruckman
  De première van de nieuwe voorstelling van Nick Bruckman staat gepland voor 2 oktober. In Bleeding Love zoekt de onervaren David een man met wie hij een leven kan opbouwen. In een park aan de rand van de stad ontmoet hij de zwijgzame Gé. Ze zien iets in elkaar dat ze nooit eerder gevonden hebben. Als echter blijkt dat Gé seropositief is brengt dit deze prille relatie zo ver uit balans dat het stel steeds extremere pogingen moet ondernemen om elkaar terug te vinden. Hun zoektocht naar spanning ontketent uiteindelijk een schokgolf met onomkeerbare gevolgen. Bleeding Love is geïnspireerd op de Groninger hiv-zaak die begin 21e eeuw Nederland opschudde.

 • Espen Hjort
  Zwarte Lente is een fysieke en associatieve theatervoorstelling van regisseur Espen Hjort over liefdesverdriet, afscheid en het einde van de natuur. Een balanceer-act tussen tekst en beweging voor twee acteurs en een muzikant.

  Rikkert van Huisstede
  Boys Won’t Be Boys van de jonge theatermaker Rikkert van Huisstede is een wervelende collage van jongens en mannen. Ze zingen, dansen, dichten, grappen, rappen of vertellen, in wisselende samenstelling, over hun persoonlijke levens. Want het is stoer om je (als man) kwetsbaar op te stellen. Deze theaterhappening met echte mensen was vorig seizoen overal uitverkocht en ontving lovende recensies.

  Shailesh Bahoran
  SHAKTI is de tweede zelfstandige voorstelling van Illusionary Rockaz Company (IRC), het nieuwe gezelschap rond de talentvolle choreograaf/danser Shailesh Bahoran. In SHAKTI onderzoekt Bahoran de eigenschappen van de vrouwelijke energie en de verhouding tussen de twee tegenpolen die in ieder individu verscholen liggen.

  Toneelgroep Oostpool
  In de voorstelling Skylight van regisseur Jeroen De Man wordt de intimiderende en soms vulgaire houding van het oorspronkelijk mannelijke hoofdpersonage in het prijswinnende Skylight (1995), van de Britse toneelschrijver David Hare, toegeschreven aan een vrouw. De Man legt hiermee een actueel spanningsveld bloot en creëert een onderhuidse reflectie op genderverwachtingen in de huidige tijd.

  Het Zuidelijk Toneel
  Casting The Pass van het Zuidelijk Toneel / Alles voor de kunsten staat stil bij de #MeToo beweging. Een jonge acteur doet auditie voor zijn droomkans: topvoetballer in het theaterstuk The Pass. Hij wordt ontvangen in de keuken van de castingdirector waar hij langzaam wordt meegezogen in een manipulatieve wereld van macht en onderwerping.

  Jeugdtheater
  In de herfstvakantie is er een uitgebreid jeugdprogramma samengesteld. Het Groningse gezelschap Het Houten Huis komt de voorstelling Ik, eh…ik spelen. Een muzikale, beeldende voorstelling over in gevecht zijn met jezelf en de tijd. Theater Sonnevanck toont met Edward Scharenhand een sprookjesachtige familievoorstelling met veel livemuziek, losjes gebaseerd op Tim Burtons film Edward Scissorhands.

  Coronamaatregelen
  Vanwege de coronamaatregelen is de bezoekerscapaciteit de komende periode beperkt en bezoekers kunnen uitsluitend online hun kaartjes bestellen. Om het publiek tegemoet te komen verkoopt het theater zowel single- als duotickets. Met een singleticket zitten bezoekers op minimaal anderhalve meter van elkaar. Mensen uit hetzelfde huishouden kunnen een duoticket kopen. Deze is geldig voor twee personen die naast elkaar kunnen zitten.