• Bezoekersinfo

 • Organisatie

 • Over Grand Theatre

 • Meet the Neighbours

 • Decoratelier

 • Verhuur

 • In het kort
  Grand Theatre vertrekt als moederschip voor de podiumkunsten vanuit het hart van Groningen. We programmeren en produceren toonaangevend theater en verbinden ons hierbij actief met onze omgeving. Samen met publiek, lokale creatieven, maatschappelijke partners, en nationale en internationale kunstenaars zoeken we naar nieuwe gedachten, verbanden en werkwijzen om professionele podiumkunsten waardevol te maken voor de inwoners van Noord-Nederland. Daarbij treden wij ver buiten de grenzen van ons fysieke theater.

  Samenwerkingen
  Bij Grand Theatre werken we graag en veel samen met zeer diverse partners. Zo zijn we een prominente locatie voor Noordelijke theater- en muziekfestivals, in samenwerking met SPOT programmeren wij jeugdtheater in de schoolvakanties, we bieden ruimte aan lokale theatermakers en ondersteunen hen op het gebied van faciliteiten, speelplek, expertise en techniek. Nieuwe lokale initiatieven kunnen altijd bij ons aankloppen met leuke ideeën, zoals storytellingavonden, talkshows, filmprogramma’s en pubquizen. Ook zoeken wij actief de samenwerking op met maatschappelijke en niet-culturele partners en organisaties. Onder de noemer Meet the Neighbours zetten we gezamenlijke projecten op om inwoners of groepen te ontmoeten die we nog niet goed kennen.

  Partners
  Studium Generale Groningen, Stichting Prime/Soundsofmusic, Noorderzon Festival, Urban House Groningen, Quiet Groningen, Groninger Archieven, SPOT, Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni, Het Houten Huis, SIGN, Eurosonic / Noorderslag, De Noorderlingen, Talentweb Groningen, Stichting Squareweb, IIWII, Babaddaar, Groninger Forum, Noord Nederlands Orkest, PeerGrouP, Tryater, Oerol, The Grand Pillow Society, Garage TDI, Loods13, CLASH, Jonge Harten en Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe.

 • Geschiedenis
  De rijke historie van Grand Theatre begint in 1930, toen het werd geopend als Groninger bioscoop. “Of de gevel mooi is? Dat is een kwestie van smaak, waarover vrijwel niet valt te twisten.” schreef het Nieuwsblad van het Noorden er destijds over. Sindsdien heeft er zowel binnen als buiten de muren heel wat plaatsgevonden. Zo bleef het pand wonderbaarlijk genoeg gespaard in 1945, toen de hele oostkant van de Grote Markt werd beschoten tijdens de bevrijding van de stad. In 1977 ging de toenmalige bioscoop failliet en stond het pand drie jaar leeg. Een groep krakers pakte hun kans en begon er presentaties en repetities te organiseren. De vereniging die uit de kraakactie voortkwam beheerde het pand een tijd, met artistieke vrijheid hoog in het vaandel. In 1994 vond er een ingrijpende verbouwing plaats waarbij enkel de voorgevel en de kenmerkende ruwe, bakstenen zijmuren ongedeerd bleven. Er werd een volledig nieuwe verdieping met kantoren en een theaterstudio gebouwd. De verschillende ruimtes in het pand vormden een perfecte plek voor de organisatie om zich te ontwikkelen als productiehuis en jonge makers te ondersteunen. Grand Theatre nam zo een steeds prominentere rol in als creatief broeinest waar nieuw werk gemaakt kan worden, maar ook als speelplek voor toonaangevend theateraanbod en locatie van verschillende festivals als Noorderzon en Jonge Harten. Door de jaren heen hebben vele bekende namen hun werk hier gemaakt en getoond. Na een periode vol bloei braken er door wegvallende subsidie van het Rijk echter moeilijke jaren aan voor de organisatie, resulterend in faillissement in 2015. Met steun van vele culturele partners uit de stad en de Gemeente werd in 2016 een nieuwe organisatie in staat gesteld om het hedendaags en onafhankelijk Grand Theatre op te bouwen.

  Ondersteund door
  Grand Theatre wordt structureel ondersteund door Gemeente Groningen en Fonds Podiumkunsten.

  Grand Theatre is een ANBI.