• De Warme Winkel
   Afscheidstournee

 • We zeggen gedag.
  Toedeloe tegen onze luxe.
  De groeten aan de geldingsdrang.
  Maar afscheid nemen moet je leren.
  We oefenen het opofferen.
  We stoppen met concurreren.
  We willen niet langer vervuilen, voortplanten en vliegen.
  We zijn geen vogels; we zijn fietsers.
  We nemen afscheid van opdringerigheid, afscheid van touren.
  Een afscheid per fiets.
  Van stad naar stad.
  Één laatste keer.

  Hoe houden we het leuk met 10 miljard mensen op deze aardkloot? In Afscheidstournee onderzoekt Theatergroep De Warme Winkel ‘ascese’ als antwoord hierop. We gaan oefenen in krimpen, in slinken, in samenballen. We gaan heel veel moeite doen voor weinig, zoeken de schoonheid in het kleine en het plezier in het verstrijken van de tijd. We bakken een show die niet vervuilt en proberen zodoende leuker theater te maken. Wat blijft er over en wat komt ervoor in de plaats?

  Van theater naar theater reizen we op de fiets, met het decor en de techniek in fietstassen. Expres in de winter, onder barre omstandigheden om ons aan te scherpen. Onderweg slapen we in het theater of buiten. Van deze tocht en ons onderzoek naar ascese maken we een documentaire, die door IDFA wordt gecopresenteerd en ook onderdeel is van de voorstelling. Een radicale poging om een klimaatneutraal toneelstuk te creëren. Dus pak je fiets naar het theater en neem je jas mee; de thermostaat gaat op nul.

  De voorstelling is het tweede deel van een serie waarin Vincent Rietveld van De Warme Winkel mogelijke antwoorden onderzoekt op de vraag; hoe verhoud je je als individu tot de overbevolking waar je deel van uitmaakt? En hoe kan je je wapenen tegen het besef van overtolligheid? Word je de beste, en onttrek je je daarmee aan de soep van middelmatigheid: Vincent Rietveld gaat voor de Louis d’Or (2019, ★★★★ NRC & Volkskrant). Zoek je de schoonheid in ascese en verklein je hiermee jouw ecologische voetafdruk: Afscheidstournee (2020). Of moeten we verder met minder: Moord (2021).

  Pers over De Warme Winkel
  “De spannendste en consistent interessantste theatergroep van Nederland.” - Het Parool
  “De eigenzinnigst denkbare theatergroep” – De Volkskrant
  “Al jaren het relevantste theatergezelschap uit Nederland.” De Standaard
  “Onvervalst highbrow, maar tegelijk toegankelijk en aanstekelijk, dankzij hun humor, ironie en zelfspot.” - NRC


  concept & tekst Vincent Rietveld
  coaching & dietisme Rob Smorenberg
  reparatie, techniek & conceptbewaking Manuel Boutreur
  spel Vincent Rietveld, Rob Smorenberg, Manuel Boutreur
  begeleiding Benjamin Verdonck en Ward Weemhoff
  in coproductie met Campo
  in samenwerking met IDFA en gesteund door Film Fund DocLab Interactive Grant

 • Prijzen
 • Normaal : €16
 • Student / CJP: €11
 • Locatie
 • Benedenzaal
 • Corona
 • Om de richtlijnen van het RIVM te kunnen volgen en voor zowel de medewerkers als het publiek een veilige omgeving te creëren, is er maar beperkte ticketverkoop. Lees voor aankoop ook even de maatregelen die we genomen hebben door.

 • Single- en duotickets
 • We verkopen zowel single- als duotickets. Met een singleticket zit je op 1,5 meter van andere bezoekers. Kom je uit hetzelfde huishouden en wil je graag naast elkaar zitten? Koop dan een duoticket. Deze is geldig voor 2 personen en we doen ons best jullie naast elkaar te plaatsen, op 1,5 meter van andere bezoekers. Je kunt met maximaal 2 personen uit hetzelfde huishouden naast elkaar zitten.