• De Filmclub #14
   Poëtische (of experimentele) film

  • Partnerprogramma
 • Eens per maand op maandagavond komt filmmakend Groningen samen bij De Filmclub in de bovenfoyer (oftewel balkonbar) van Grand Theatre. Elke avond heeft een thema, interview of workshop, maar het voornaamste is elkaar spreken, plannen uitwisselen, en borrelen.

  Op 9 december is de Filmclub het podium voor poëtische (of experimentele) film. Films die conventies aan hun laars lappen, waar de stijl mag opvallen en de ervaring op de voorgrond staat. De regisseurs die we hebben uitgenodigd maken poëtisch werk en lichten o.m. toe hoe en waarom ze hiervoor kiezen.

  Jos Hoes is sinds 2010 filmmaker, waarbij hij camerawerk, regie en montage verzorgt. Nog veel langer houdt hij zich bezig met muziek en geluid. Dit komt ook terug in zijn films, zoals in de documentaire De Stedeling, waar geluid een belangrijke rol speelt in de beleving van het verhaal. Met Stichting Beeldlijn werkt hij momenteel aan een documentaire over Groninger beeldhouwer Eddy Roos. Speciaal voor de Filmclub toont hij een korte voormontage, waarop bezoekers feedback mogen geven.

  Kunstenares en filmmaker Antonia Rehnen construeert in haar werk wonderlijke droomwerelden, vanuit haar eigen beleving van de realiteit. In haar films, media-installaties en projecties - waaronder een zintuiglijke projectie in de kerk van Solwerd voor festival terug naar het begin - combineert ze onder meer animatie, archiefmateriaal en gevonden voorwerpen. Voor de film Memories wrapped in paper planes (2017) ontving ze de prijs voor Beste Fictie (Beste Groninger Film) en voor Best Historic Short (New Renaissance Film Festival).

  Johanneke Dijkstra maakte op school al liever films dan boekverslagen. De film Ritus, over rouw, viel meerdere malen in de prijzen en werd geselecteerd voor het Cannes Film Festival. In haar fictiefilms en documentaires kiest ze frequent voor een poëtische verbeelding, bijvoorbeeld door middel van dans. Onlangs heeft ze twee fictiefilms in samenwerking met het Eye Filmmuseum afgerond, en de documentaire Doorgaan wordt binnenkort op de NPO uitgezonden. Dijkstra is tevens docent film en filosofie aan Academie Minerva.

 • Locatie
 • Balkonbar
 • Prijs
 • Toegang is gratis. Reserveer wel even plaatstje door een ticket te bestellen via onze webshop.