• De Filmclub #15
   Cinematografie

  • Partnerprogramma
 • Eens per maand op maandagavond komt filmmakend Groningen samen bij De Filmclub in de bovenfoyer (oftewel balkonbar) van Grand Theatre. Elke avond heeft een thema, interview of workshop, maar het voornaamste is elkaar spreken, plannen uitwisselen, en borrelen.

  Op 20 januari zoomen we in op een essentieel onderdeel van film: de cinematografie. Dat doen we uiteraard met Directors of Photography, en wel Martijn Pot, Aage Hollander en Aafke Beernink. Hoe zetten zij ideeën en verhalen om naar beeld?

  Martijn Pot is ruim twintig jaar als cameraman werkzaam. Na de Filmacademie vertrok hij naar Berlijn voor werk, om uiteindelijk weer terug te keren naar Groningen. Vanuit hier reist hij de wereld over voor tv-programma’s als het NOS journaal en Nieuwsuur. Daarnaast filmt hij ook voor series, fictiefilms en documentaires, zoals Alarm für Cobra 11 - Die Autobahnpolizei, Eindbaas (Fedde Hoekstra, 2018) en De laatste dagen van Aurelia Brouwers (Sander Paulus, 2018).

  Aage Hollander volgde camera-opleidingen aan de New York Film Academy en de Filmacademie. Als NSC DoP filmt hij inmiddels al meer dan vijftien jaar voor tv-series, commercials, documentaires en speelfilms. Zijn diverse cv omvat onder meer Zombie: The Resurrection of Tim Zom (Billy Pols, 2014), Huisvrouwen bestaan niet (Anielle Webster, 2017), en de bekroonde films Nena (Saskia Diesing, 2013) en De regels van Matthijs (Marc Schmidt, 2012).

  Aafke Beernink zocht na haar bachelor Film aan de universiteit Groningen de filmpraktijk op met de opleiding Camera/Licht aan de Filmacademie. Sindsdien is ze werkzaam als cameravrouw voor zowel fictiefilms als documentaire. De inhoud van de films is voor haar een belangrijke factor voor de keuzes in projecten. Zo filmde ze onder andere het meermaals bekroonde Light as Feathers (Rosanne Pel, 2017) en Fernweh (Ena Sendijarevic, 2014), en onlangs Feast (Tim Leyendekker, 2019-2020).

 • Locatie
 • Balkonbar
 • Prijs
 • Toegang is gratis. Reserveer wel even plaatstje door een ticket te bestellen via onze webshop.