• Jonge Harten Festival
   Het Zuidelijk Toneel / LAZARUS / KOPERGIETERY & KGBE

  • Partnerprogramma
   • 2021

 • Negendaags festival met theater, performance, dans en meer in Groningen. Over onderwerpen die ertoe doen, die blijven hangen. Voorstellingen die je uitdagen om niet op safe te spelen. Soms ongemakkelijk, vaak herkenbaar, maar altijd reden tot gesprek. En of je daar naar kijkt? Nee. Je ervaart! Op alle mogelijke manieren.

  19 - 21 november op het programma in Grand Theatre:

  HIIIPOWER – Het Zuidelijk Toneel
  VR 19 november, 20.30 uur

  Wie is een held? Kendrick Lamar, Martin Luther King Jr., Frida Kahlo, Abraham Lincoln, Oprah, Cruijff, Greta Thunberg, Badr Hari; de geschiedenis wordt geschreven en gekleurd door helden. Helden die ooit uitblonken in moed, bereidheid tot zelfopoffering of, de laatste jaren steeds meer, door uitzonderlijke sport- of zangprestaties. Helden waarover nu soms ook terecht openlijke vragen worden gesteld over hun bijdrage aan de maatschappij. HIIIPOWER is een muziekperformance waarbij je met rap/beatbox, spoken word en singer-songwriters wordt meegenomen in de wereld van HIIIPOWER.

  In het nieuwe talentontwikkelingstraject HIIIPOWER onderzoekt Het Zuidelijk Toneel samen met de Herman Brood academie, WOO HAH! en 18 talenten hybride makerschap & het begrip heldendom op diverse manieren.

  Vroeger was de toekomst beter - LAZARUS | Günther Lesage
  ZA 20 november, 20.00 uur

  Het gaat niet goed met Günther. Wat en hoe hij ook probeert, alles lijkt te mislukken. Vroeger leek de toekomst beter, terwijl het heden ook niet meer is wat het geweest is. Zijn slapeloosheid en twijfel nemen exponentieel toe en daardoor ook zijn angstaanvallen en onzekerheid. Uitgeput door de vruchteloze zoektocht naar een oplossing, besluit hij zich over te geven aan het toeval. Wanneer hij op een avond een briefje vindt onder de ruitenwisser van zijn auto lijkt er een doorbraak te komen in het moeras van twijfel en rusteloosheid. Maar op weg naar het licht aan het einde van de tunnel lijkt de uitkomst heel anders dan verhoopt…

  Met de toepasselijke titel Vroeger was de toekomst beter staat Günther Lesage met eigen tekst alleen op het toneel. Een theatermonoloog die er een jaar geleden helemaal anders had uitgezien.

  Een Pleidooi voor Zelfmoord - KOPERGIETERY & KGBE
  ZO 21 november, 18.30 uur

  “Een pleidooi voor zelfmoord”, zei ze.
  “Wat?”, vroeg hij.
  “Een Pleidooi voor Zelfmoord, dat is de titel.”
  “Wilt gij volk in de zaal?”.
  “Ja. Veel volk.”, zei ze.
  “Niemand wil Een Pleidooi voor Zelfmoord zien!”
  “In België plegen drie mensen per dag zelfmoord. Wereldwijd zijn het er drie per seconde. Meer mannen dan vrouwen. Het is taboe.”
  “Taboes horen in de taboesfeer. Niet in een titel.”

  Hij sloot zijn oren en zij stapte het podium op. Een Pleidooi voor Zelfmoord gaat over een jonge vrouw die ongelooflijk graag wil kunnen leven en tegelijk continu in dialoog is met de gedachte aan de zelfgekozen dood.
  Theatermaker Jozefien Mombaerts zegt over de voorstelling: “De titel is heftig, maar ik heb het gevoel dat er maatschappelijk soms ‘een pleidooi voor zelfmoord’ wordt gehouden. Door de maatschappij waarin we leven, doordat het onderwerp of onder de mat geschoven wordt of als abnormaal wordt weggezet, door de oordelen. Ik wil het net bespreekbaar maken.”

 • Locatie
 • Grand Theatre
 • Volledige programma & tickets
 • Meer informatie over het festival vind je op jongeharten.nl.

 • Coronatoegangsbewijs
 • We werken met een coronatoegangsbewijs (uitgezonderd kinderen t/m 12 jaar). Dit kan een negatieve testuitslag zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van corona. Kijk hier hoe dat werkt.