• Jonge Harten Festival
   Doris Vervuurt & Marthe Koning / Ferre Vuye & Stan Martens / Up North/Noordstaat

  • Partnerprogramma
   • 2021

 • Negendaags festival met theater, performance, dans en meer in Groningen. Over onderwerpen die ertoe doen, die blijven hangen. Voorstellingen die je uitdagen om niet op safe te spelen. Soms ongemakkelijk, vaak herkenbaar, maar altijd reden tot gesprek. En of je daar naar kijkt? Nee. Je ervaart! Op alle mogelijke manieren.

  22 - 24 november op het programma in Grand Theatre:

  Een Pleidooi voor Zelfmoord - KOPERGIETERY & KGBE
  MA 22 november, 18.30 uur

  “Een pleidooi voor zelfmoord”, zei ze.
  “Wat?”, vroeg hij.
  “Een Pleidooi voor Zelfmoord, dat is de titel.”
  “Wilt gij volk in de zaal?”.
  “Ja. Veel volk.”, zei ze.
  “Niemand wil Een Pleidooi voor Zelfmoord zien!”
  “In België plegen drie mensen per dag zelfmoord. Wereldwijd zijn het er drie per seconde. Meer mannen dan vrouwen. Het is taboe.”
  “Taboes horen in de taboesfeer. Niet in een titel.”

  Hij sloot zijn oren en zij stapte het podium op. Een Pleidooi voor Zelfmoord gaat over een jonge vrouw die ongelooflijk graag wil kunnen leven en tegelijk continu in dialoog is met de gedachte aan de zelfgekozen dood.
  Theatermaker Jozefien Mombaerts zegt over de voorstelling: “De titel is heftig, maar ik heb het gevoel dat er maatschappelijk soms ‘een pleidooi voor zelfmoord’ wordt gehouden. Door de maatschappij waarin we leven, doordat het onderwerp of onder de mat geschoven wordt of als abnormaal wordt weggezet, door de oordelen. Ik wil het net bespreekbaar maken.”

  Stuk - 155
  MA 22 november, 20.30 uur

  Stuk is een stuk van 55 minuten met vier stuks jongens die zin hebben om dingen stuk te maken in een wereld die aan stukken ligt. De jongens van 155 willen bij elkaar zijn, dingen samen doen en weer een groep zijn, maar ze voelen geen enkele controle over de situatie. Hoe dicht moet je bij iemand zijn voordat het echt anders voelt dan een beeldscherm?
  Stuk gaat over de echtheid van de ervaring en de intensiteit waarmee je die beleeft. Een unieke mix van breakdance, fysieke komedie, live muziek, video en bizarre humor zoals je van 155 gewend bent.

  THIS APPEAR - Doris Vervuurt en Marthe Koning
  DI 23 november, 18.30 uur

  In THIS APPEAR werpen theatermakers Doris Vervuurt en Marthe Koning in het hier en nu een blik op ons tijdelijke bestaan. Ons lichaam vergaat tot stof, ontbindt zich tot triljoenen losse deeltjes om uiteindelijk opgepikt te worden door de eerste de beste windvlaag en wervelend terug de ruimte in te verdwijnen. Wat blijft er van ons over?
  Het werk van Doris en Marthe gaat over een menselijke, emotionele binnenwereld. Op muzikale en visuele wijze wordt deze onderzocht en neergezet. Het hier en nu is een belangrijke medespeler.

  PRELUDE IN DE SNEEUW - Ferre Vuye & Stan Martens
  DI 23 november, 20.00 uur

  Hoeveel impact maakt één beslissing? Op 7 november 1938 dringt Herschel Grynszpan de Duitse ambassade in Parijs binnen. In een pak met stijlvolle krijtlijnen. Bereid om te sterven. Prelude in de sneeuw is een reconstructie over de aaneenschakeling van keuzes en toevalligheden die de geschiedenis definiëren, over een tij zwart-wit, over een zeventienjarige op zoek naar de uitgang. Uit het licht. In de sneeuw. Verstild. Prelude in de sneeuw laat een momentopname zien vanaf het moment dat de kogel het pistool verlaat totdat hij het hoofd binnendringt.

  Amerika - MBO Theaterschool Rotterdam | Marieke Ornelis
  DI 23 november, 21.30 uur
  WO 24 november, 18.00 uur

  Do you want to live the American Dream? Vier jonge dromers vertellen over hun leven in Amerika. Het is een land waar je in Las Vegas zomaar een miljoen kan winnen, waar je kan trouwen met de dochter van de sheriff, waar je een ster wordt op de Hollywood walk of fame, en waar iedereen gelijk is. In hun verhaal lopen fantasie en waarheid in elkaar over, tot er niets meer dan een spiegelpaleis overblijft. Amerika is een nieuwe mythe over de schoonheid, maar ook het gevaar van de utopie.

  GIVE ME DEATH OR GIVE ME FREEDOM - Tara Salahshor | Up North/Noordstaat
  WO 24 november, 17.30 uur & 18.30 uur

  In de productie GIVE ME DEATH OR GIVE ME FREEDOM van maker en performer Tara Salahshor, wordt de focus gelegd op drie verschillende uitgangspunten: kind zijn en kind mogen zijn; kind zijn en geen kind meer mogen zijn; en hoe breek je daar doorheen? Ieder mens gaat door het leven met bagage, ieder mens heeft zijn of haar eigen verhaal en werkelijkheid. Wat zien wij wanneer we kijken naar een ander met onze ogen? Zien we de ander of kijken we alleen? In een wereld zo zwart wit, ben jij degene die kleur geeft aan het leven. Het kind in mij is de connectie in mij met een ander. Het kind in mij geeft kleur wanneer het donker is. Het kind in mij is er altijd al geweest.

 • Locatie
 • Grand Theatre
 • Volledige programma & tickets
 • Meer informatie over het festival vind je op jongeharten.nl.

 • Coronatoegangsbewijs
 • We werken met een coronatoegangsbewijs (uitgezonderd kinderen t/m 12 jaar). Dit kan een negatieve testuitslag zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van corona. Kijk hier hoe dat werkt.