• Tryater
      Iedereen is een prutser

  • Bij Tryaters Iedereen is een prutser staan alleen begin- en eindtijd van de voorstelling vast. Wat er verder gebeurt, is afhankelijk van het moment, de acteurs en hun gedachten. De acteurs staan, als vijf überprutsers met hun eigen gepruts, symbool voor de zoektocht van een generatie die de juiste besluiten wil nemen in het leven.

    We zijn hier. We zijn nu. We zijn begonnen. We zijn in Friesland geboren. We zijn tussen de 20 en 30 jaar oud. We wonen binnen 50 kilometer van onze geboorteplaats. Onze ouders zijn in Friesland geboren (Raymonds moeder niet). Onze grootouders zijn in Friesland geboren (die van Marit en Raymond niet). Onze ouders zijn nog bij elkaar (van Raymond niet). We zijn carnivoor (Brecht niet). We houden van schaatsen (Brecht niet). We houden van zeilen (Eline, Marit en Brecht niet). We hebben langer dan vijf jaar een relatie (Romke Gabe, Sjoerd en Marit niet). We volgen het nieuws. We hebben allemaal een Facebook account. We hebben een Instagram account (alleen Marit niet). We hebben allemaal een chronische ziekte of een gebrek (maar Eline niet). 

    We willen het goed doen. We willen iets doen. We willen de wereld begrijpen. We willen uitzoomen om de wereld te begrijpen. We snappen niet hoe het heelal werkt. We snappen niet waarom cacaoboeren nooit chocola te eten krijgen. We weten wat we goed doen. We weten wat we fout doen. We reflecteren op onze competenties. We zijn bang voor de dood (Sjoerd en Brecht zeggen van niet). We prutsen. En als we het niet meer weten, dan tappen wij.


    regie Ira Judkovskaja | spel Sjoerd Blom, Romke Gabe Draaijer, Raymond Muller, Eline de Vries, Brecht Wassenaar | met dank aan Marit de Weerd, Friesche Balletschool, Peter Sijbenga, Remko Smids, Inès Sauer, Linda Eijssen, Tjalling Wijnstra en heel veel andere prutsers en de rest van de wereld