• Urban Sources 2019

  • Partnerprogramma
 • Urban Sources is een jaarlijks festival georganiseerd door Urban House Groningen i.s.m. ons Grand Theatre. Het programma toont een mix van dans, theater, spoken word en muziek van jonge professionele makers en artiesten uit de lokale en nationale Urban Art-scene. De programmering bestaat uit meerdere (korte) voorstellingen.

  Are we (dis)connected?
  Een verbinding wordt net zo makkelijk gelegd als gebroken. Laat je als bezoeker verrassen door hypnotiserende, aansprekende, emotionele en aangrijpende performances van dansers, spoken word artiesten en musici. Met hun talenten verkennen zij de ongrijpbare wereld van verbondenheid. Connecties met elkaar of zichzelf als individu. Ze delen hun fascinaties over het leven, de wereld om ons heen en onderzoeken hoe zij zich daartoe verhouden.

  PROGRAMMA

  Host Cissy Joan
  Cissy Joan opent de avond. Ze maakt het publiek wegwijs in het Grand Theatre én het programma. Ga met haar mee op ontdekkingstocht langs aanstormend talent, inspirerende makers en bijzondere performers!

  Lange Leegtes – M. & Justen Beer
  De Rotterdammer M. is authentiek. Hij speelt geen rol en neemt je niet in de maling. Menselijke emotie, recht uit het hart. M. maakt er een zaak van zijn toehoorders eraan te herinneren dat de wereld niet om het individu draait. Met een kritische blik predikt hij de boodschap “saamhorig is onze natuur”. Met een stem die winters warm klinkt voert M. je door het stuk

  Lange Leegtes; een droomvlucht door regenachtig Londen en krakend Krakau. Onderweg wordt er kort stilgestaan bij alles dat ooit zo vanzelfsprekend is geweest. Bereid je voor op een tocht met melancholische ondertonen die wijzen naar het jeugdige toen. De poëzie wordt omgezet naar lichtvoetige dans door danser Justen Beer. Zacht en klassiek is zijn stuk Wegdromen, dat naadloos aansluit bij het dromerige Lange Leegtes.

  Not Lost, But Neither Found – Justin de Jager & OTION
  Justin de Jager choreografeert een autobiografische solo, waarin hij op zoek gaat naar de essentie van zijn bewegingstaal. Hij worstelt met de vraag ‘waarom beweeg ik zoals ik beweeg’ en verkent dit probleem doormiddel van threading, een concept afkomstig uit de wereld van breakdance.

  MC, poëet en singer-songwriter OTION ondersteunt Justin in zijn zoektocht met een hypnotisch landschap van soulvolle loops, spoken word en een reflectie van de haast eindeloze fysieke mogelijkheden van het menselijke lichaam.

  ALT world – Project Sedap
  Choreograaf Ser Sebico en dansers Melissa Nout, Eurnalis Sambo, Rosa Manuel en Janiro Ottens van Project Sedap laten zien hoe zij de so called rules doorbreken. In ALT World ondergaan zij de ervaring van individualisme en collectivisme bij het creëren van een nieuwe wereld.

  ALT World. Wouldn’t that be great?
  A world completely created out of one’s imagination?
  A perfect world.
  Well, of what you and me think is ‘perfect’.
  A journey to and through ALT World.

  VAST – A Part
  A Part wordt gevormd door Tammy Blue, Henk 7even en Ingrid Oomen. Ieder brengen ze in geheel eigen stijl spoken word samen tot één symbiotisch stuk: Vast. Laat je vervoeren in een trip door de wonderlijke cyclus van leven en dood. Word overspoeld met woorden en melodieën die je confronteren met verschillende visies, vanaf de verwekking, tot het einde. En misschien nog wel een stukje verder…

  3BAR – Mensja Collective
  Deze formatie, bestaande Ali Zanad, Jeffrey Loewenicht, Omar Elmecky, Gary Gravenbeek, Frankly Joe Mulany en Aristo Mijnals, vormt een brutale groep die de grenzen van menselijkheid opzoekt. Een nieuwe kunst wordt gecreëerd door een innovatieve combinatie van dans, muziek en theater. Mensja mixt moeiteloos verschillende stijlen en laat menselijke thema’s de revue passeren. 3BAR is een stuk over de onder prestatiedruk gebogen generatie die worstelt met de vraag waar het leven nu eigenlijk om draait. Weegt de moeite op tegen de beloning? Heb je wel een eigen wil?

  BOND – Tara
  Het zorgeloze leven van de kinderjaren zijn voor een volwassene moeilijk grijpbaar. Het is als drijfzand, of een wolk in de wind. Toch is de connectie die je met jezelf opbouwt in de vroegste jaren onmiskenbaar. Choreografe Tara Salahshor verkent deze gedachte in het stuk Bond. Ze danst samen met Tosca Knauf en Gaby Berger. Ze probeert te ontdekken hoe deze band met vroeger teruggevonden kan worden, en of dit überhaupt mogelijk is. Het is lastig zoeken, als je niet precies weet waar je naar zoekt.

  Evolution – Shane Boers
  Nieuwe vormen van virtuositeit en expressie in vertraging en deconstructie. Dansers Shane Boers en Justen Beer zetten zich af tegen de verborgenheid van snelheid. Beide dansers gelden als iconen in de breakdance wereld en samen bevragen ze het extreme van de B-boy-techniek.

  Going Offline – Irie Bove
  Going Offline gaat over de impact van social media. Iedereen is continu online. Maar wat doet dit met onze psyche? En kunnen we er mee stoppen? Irie Bove gaat op intern onderzoek uit en zet de kijker tegelijk een spiegel voor. Irie heeft nationaal en wereldwijd succes behaald met het winnen van DJ battles en shows met Danscollectief ISH. Met Going Offline start hij een nieuwe richting in zijn werk waarbij hij als maker van eigen producties conceptueel te werk gaat en niet schuwt om (met behulp van audiovisuele kunsten) te laten
  zien wat hij denkt.

  Spoken Word Lounge
  Meerdere spoken word artiesten zullen tijdens Urban Sources performen met hun eigen teksten in de Spoken Word Lounge.

  Artiesten: Mauricio Plat, Sacha Landkroon, Renée Luth & Jamila Faber

  Sacha Landkroon beweegt zich in zijn teksten altijd op de grens tussen zin en waanzin. Van bewondering naar verwondering naar het vangen van het wonder in taal.

  Renée Luth, Stadsdichter van Groningen is geïnteresseerd in biologie, geschiedenis, psychiatrie en mythologie. Haar woorden zijn beeldend en filmisch. Grijpen je bij de strot of aaien je.

  Mauricio zijn specialisme ligt in de performance, waarbij lichaamstaal en verbale spreekvaardigheden onder een vergrootglas liggen. Hij proeft de wereld op zijn tong en
  spuugt er boodschappen uit.

  Jamila is een Sukkel 4 Life.
  Ze maakt stukken over hoe dingen misgaan, pijn doen, hoe we allemaal met dezelfde dingen worstelen en meestal ook wel weer te boven komen.

  WAKE UP WAKE UP SLEEP DREAM WAKE UP WAKE UP – Philipp Cahrpit
  Een fysiek onderzoek naar de verschillende stadia van slapen en wakker zijn. Hoe kunnen we in een wereld waarin constante verontrustende veranderingen gaande zijn nog gerust onze ogen sluiten? Wanneer kijken wij bewust weg en wanneer hebben we ons laten verleiden slaapwandelend door de wereld te gaan, in de roes van een eigen, gecreëerde droomwereld? Kunnen en willen we deze roes überhaupt doorbreken? Samen met choreograaf Juersson Hermanus en dansers Ayse Nur Salli, Lara Valentic en Nina Iggy onderzoekt theatermaker Philipp Cahrpit deze thematiek. De presentatie tijdens Urban Sources toont een vooronderzoek voor een grotere voorstelling.

  www.urbanhousegroningen.com

 • Prijzen
 • Normaal: €15