Judith de Joode / BOG. – FIK.

Een poging om licht te reflecteren

Voor ‘FIK.’ verzamelden theatermaker Judith de Joode, muzikant Harald Austbø en lichtontwerper David de Joode momenten die je licht(heid) doen ervaren. Ze legden een verzameling aan van reflecties in woord, beeld en klank. Datgene wat je lichtheid doet ervaren in het moment, in een minuut of seconde waarin alleen dát moment lijkt te bestaan en je waarneming overblijft. In de theaterzaal doen ze een poging deze momenten te her-maken in woord, beeld en klank.

Een lichtgevende streep rond je ogen terwijl je een glas water drinkt.
Een kind dat naar een duif blaft.
Een fluo oranje bal die tussen twee gebouwen in hangt.

‘FIK.’ is een initiatief van Judith, maar geen solo: ze werkt samen met muzikant / speler Harald Austbø met wie ze speelde in de voorstelling ‘Niets’ (2017) van De NWE Tijd & hetpaleis, met haar broer en lichtontwerper David de Joode en met dramaturg Roos Euwe. Volgens Judith zijn zij alledrie op een andere manier met licht, lichtheid en reflectie bezig en daardoor de ideale mensen om aan deze voorstelling te werken.

Over BOG.
Sinds 2013 maakt BOG. theater vanuit het verlangen naar overzicht, naar een objectieve blik. BOG. zoomt uit en in op alles waar de mens vat op tracht te krijgen maar te groot is om vast te pakken. Naast collectieve creaties, waaronder ‘GOD.’ (2015), ‘KID.’ (2017) en ‘Iemand die slaapt’ (2018) wordt er binnen BOG. ook werk gemaakt dat vertrekt vanuit één maker. Eerder presenteerde het collectief al een week lang eigen werk in Grand Theatre tijdens de BOG.WOG.050, nu zijn ze terug met twee voorstellingen in een week: ‘FIK.’ en ‘ALL.’. Eerder dit jaar stond BOG. nog in Grand Theatre met ‘Iemand die slaapt’.

Credits
van en met: Judith de Joode, Harald Austbø, David de Joode | dramaturgie Roos Euwe | zakelijk leiding: Anne Baltus | productieassistent Frédérique Donker |een productie van BOG. met steun van Het Zuidelijk Toneel en met dank aan De NWE Tijd