De Filmclub #4

Clubhuis voor filmmakers met Renger Koning, Matthijs van der Veer, Wart Wamsteker en Geert Gritter

Eens per maand op maandagavond komt filmmakend Groningen samen bij De Filmclub in Grand Theatre. Elke avond heeft een thema, interview of workshop, maar het voornaamste is elkaar spreken, plannen uitwisselen, en borrelen.

In deze editie duiken we in geluid in film, in de breedste zin: van setgeluid tot muziek tot nabewerking. Wat kan geluid doen voor je film? In films waarin telefoongesprekken de verloop van het verhaal bepalen, zoals ‘The guilty’ (Gustav Möller, 2018) en ‘Locke’ (Steven Knight, 2013) is sound design duidelijk essentieel. De meeste horrorfilms zouden zonder versterkte geluiden en muziek doodsaai zijn. De soundtracks van Into the wild’ (Sean Penn, 2007) en ‘Drive’ (Nicolas Winding Refn, 2011) bepaalden voor een groot deel het succes van deze films. Maar ook op subtielere wijze kan geluid het verhaal versterken.

Noordelijke geluidsexperts Renger Koning, Matthijs van der Veer, Wart Wamsteker en Geert Gritter vertellen wat hun visie is op geluid, wat voor mogelijkheden er zijn, over hun passie voor het vak en wat hun werkwijze is, aan de hand van voorbeelden. Daarnaast zal geluidsman Menno Knevel een speciale opnametechniek voor locatiegeluid presenteren.

Renger Koning is componist, producer en sound designer. Zijn muziek is onder meer te horen in ‘My name is nobody’ (Denise Janzee, 2017) en ‘Bezness as Usual’ (Alex Pitstra, 2016).

Wart Wamsteker is verantwoordelijk voor het geluid van uiteenlopende speelfilms, documentaires, en animaties en meer. Voor het sounddesign van ‘De Poel’ (Chris Mitchel, 2017) won hij een Gouden Kalf.

Geluidsman Geert Gritter omschrijft zichzelf als geluidsnozem. Hij heeft jarenlange ervaring en werkte mee aan tal van noordelijke producties.

Matthijs van der Veer is sinds 2003 werkzaam als toegepast componist en sound designer in diverse theater-, film- en animatieproducties.

De Filmclub is een initiatief van René Duursma en Roxane Schreiber en wordt ondersteund door Grand Theatre.