De Nwe Tijd | Heimat 3

Een even grappige als droevige, hoopvolle en genadeloze poging om een huis te bouwen

De Nwe Tijd is terug in Grand Theatre en bouwt in ‘Heimat 3’ een huis voor James Wood. Voor wie? James Wood, een Engelsman die op 23 november 2016 een reactie plaatste onder een YouTube-filmpje met de titel ‘to build a home’, een melancholisch liedje over het verlangen naar een thuis. Hij schreef in die reactie dat het niet goed met hem ging, dat zijn beste vriend een jaar daarvoor zelfmoord had gepleegd. Tot drie keer toe had die vriend hem op die bewuste avond proberen te bellen, maar hij had zijn telefoon niet opgenomen, omdat hij op zijn Playstation zat te spelen. Hij schreef dat hij zich zo schuldig en verdrietig voelde. En zo eenzaam. Niemand reageerde daarop. Pas toen hij een jaar later zijn bericht aanpaste en schreef dat het nog steeds niet goed met hem ging, stuurden plots honderden mensen hem virtual hugs, hartjes en advies.

De acteurs bouwen op een even vindingrijke als hartverwarmende wijze hun voorstelling ★    de Volkskrant

De bijzonder intelligente tekst levert een mooi geweven geheel op” –  ★   De Morgen

De Nwe Tijd besloot naar hem op zoek te gaan om met hem te spreken. Wie is hij? Hoe gaat het nu met hem? En waarom is er in Engeland sinds kort een minister van Eenzaamheid? En waarom plaatste James Wood juist onder het liedje ‘to build a home’ zijn wanhoopskreet? Met deze vragen, via zoekgeschiedenissen, handleidingen en het gebrek eraan, doet De Nwe Tijd een even grappige als droevige, hoopvolle en genadeloze poging om een huis te bouwen. Voor James Wood. En voor iedereen die een beetje op hem lijkt.

Doorlopend onderzoek naar verbondenheid
‘Heimat 3’ is de derde voorstelling in een reeks losstaande voorstellingen, die vertrekken vanuit een doorlopend onderzoek naar verbondenheid. Vorig jaar januari was De Nwe Tijd met ‘Heimat 2’ in Grand Theatre.  In ‘Heimat 1’ interviewden de makers hun eigen ouders en grootouders op zoek naar hun opvoeding en levenslessen, voor ‘Heimat 2’ speelden zij een zelfgeschreven requiem op een smeltende gletsjer in Groenland en voor ‘Heimat 3’, (how to build a home) bouwen ze een huis.

Credits 
Van en met: Harald Austbø, Tim David, Rebekka de Wit, Suzanne Grotenhuis, Matthias Van de Brul en Freek Vielen | Muziek: Harald Austbø | Dramaturgie: Tobias Kokkelmans | lichtontwerp: Sander Salden | Kostuumontwerp: Sabina Kumeling | Decoruitvoering en technische ondersteuning: Ron Van Eycke en Tom van de Oudeweetering | in samenwerking met: Productiehuis Theater Rotterdam | met steun van: Belgisch Tax Shelter.