Emma Lesuis – Aardappelbloed

Een persoonlijke zoektocht naar afkomst en verleden

Waar kom je écht vandaan? En wat is bepalend voor je identiteit? In de live-documentaire ‘Aardappelbloed’ schrijft Emma Lesuis met woord en beeld een brief aan Zaire, haar Surinaamse bet-bet-overgrootmoeder. Zaire werd tot slaaf gemaakt op plantage Mon Souci aan de Commewijnerivier. Heeft Emma recht op de grond waar Zaire’s navelstreng is begraven? In ‘Aardappelbloed’ onderzoekt ze of ze juridisch en/of moreel recht heeft op de plantage. Ze trekt met de camera in de hand door het binnenland, over wateren en oude plantages met namen als Einde Rust en La Révolution.

Tijdens haar reis wordt ze geconfronteerd met een slavernijverleden waar ze tot dusver weinig vanaf wist. Maar is het niet ook al zo lang geleden? Of..? Al mijmerend over de Surinamerivier, vraagt ze zich af hoe Surinaams ze zelf eigenlijk (nog) is. In ‘Aardappelbloed’ neemt Emma je live mee naar Mama Sranang en hoor je haar gedachten terwijl ze die reis beleeft. Het geheel wordt ondersteund door de klanken van een contrabas, gespeeld door Nana Adjoa.

In 2018 won Emma met het concept de Roel Verniersprijs op Het TheaterFestival in Antwerpen. Aardappelbloed ging in 2019 in Nederland in première tijdens Oerol en in Belgie op Het TheaterFestival in Gent.

Creditst
Tekst en beeld: Emma Lesuis | Contrabas: Nana Adjoa | Dramaturgie: Selm Wenselaers | Productie: Lieve Sonderen | Technisch ontwerp: Thomas Glorieux | In samenwerking met: Impact Makers | Met dank aan: Roel Verniersprijs