Groninger Archieven – Unboxing Groningen #2

Archievencafé met dit keer als onderwerp: 'Het beeld van Groningen'

De Groninger Archieven zijn te gast in het Grand Theatre in ‘Unboxing Groningen’, een tweemaandelijks archiefcafé in de foyer. Elke keer wordt een actueel of oud interessant onderwerp besproken door medewerkers van de archieven. Deze keer het Maak Geschiedenisproject ‘Het beeld van Groningen’.

Persfotobureau D. van der Veen
In ‘Het beeld van Groningen’ staat de collectie van Persfotobureau D. van der Veen (1963 – 1981) centraal. Het persfotobureau fotografeerde in de jaren 60 en 70 kleine en grote gebeurtenissen in stad en provincie Groningen. Zoals de strenge winter van 1978-1979, de CC-races op het stratencircuit van Tolbert en het honderdjarige bestaan van de ijsclub in Baflo.

Unboxing
Tijdens het archiefcafé vertelt Dineke van der Wal (Coördinator van ‘Het beeld van Groningen’) meer over het Maak Geschiedenisproject en de collectie. Daarbij gaat zij in gesprek met onder andere Wolter Kobus en Jelte Homburg (oud fotografen van Persfotobureau D. van der Veen) en Elmer Spaargaren (medeoprichter van persfotobureau EFG) over de veranderde wereld van de persfotograaf. Aan de hand van foto’s en anekdotes bekijken we hoe persfotografen van toen en nu te werk gingen.

Michael Hermse (Collectiebeheerder Groninger Archieven) geeft zijn kijk op een foto uit de collectie in een beeldcolumn.

Maak Geschiedenis
De Groninger Archieven roepen uw hulp in om de 500.000 beelden uit deze collectie te beschrijven. Meedoen kan gewoon thuis, achter uw eigen computer. Alle beschreven reportages worden toegevoegd aan de Beeldbank Groningen. Deze beelden zijn bovendien door iedereen vrij te gebruiken, bijvoorbeeld voor een jubileumboek van uw sportclub of een expositie in het dorpshuis.

‘Unboxing Groningen’ wordt georganiseerd door Groninger Archieven

Foto’s in de banner: Fotografen Tom Vermeulen, Wladimir van der Burgh, Wolter Kobus en Jelte Homburg bij Persfotobureau D. van der Veen, 1980. & Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven.