Illustere Figuren | Daar. (Waar geen mens eerder ging.)

Het bereiken van een utopie is onhaalbaar, daarom heet het ook ‘utopie’. Toch doet noordelijk theatercollectief Illustere Figuren een poging zo dichtbij mogelijk te komen. Omdat dat exact is wat de mens nodig heeft: een streven, iets om achteraan te blijven gaan. Of zoals Spock, de puntorige Vulcan uit Star Trek zo scherp wist te zeggen: “Het is het lot van de mens om te blijven streven, ongeacht hoe content hij is.”

Met een geschiedenis van vooruitgang en een toekomst omgeven door mist, staan ergens op de tijdlijn vijf Illustere Figuren te fantaseren over de toekomst. Want wat zou er gebeuren als wij dat niet meer zouden doen? Illustere Figuren gaat naar daar, naar de stip op de horizon als oneindige halte. De utopie als wortel voor de kop van een ezel en een kompas voor de toekomst.

‘Daar. (Waar geen mens eerder ging.)’ is een hoopvolle jonge jongensvoorstelling over utopisch durven denken. Een ode aan streven, een lofzang op de fantasie.

Illustere Figuren is een satelliet van Tryater: één van de drie jonge theatercollectieven die door Tryater ondersteund worden met kennis en materiaal. De zes noordelijke ‘jonge, makende mannen’ experimenteren met interdisciplinair theater en zijn vast onderdeel van noordelijk collectievenfestival STORMRAM.

“In een aandoenlijke vorm van houtje-touwtje theater heeft dat een sympathieke voorstelling opgeleverd waarin de spelers hun eigen onzekerheid volop inzetten.” – de Theaterkrant

Credits
Regie: Annelinde Bruijs | Makers en spel: Raymond Muller, Joeso Peters, Zen Roorda, Joachim Rümke, Tim Verbeek | Creative producent: Joran de Boer | Publiciteit: Loes Nuijten | Regieassistent: Sil van Kalker | Techniek: Sigrid Jonker