Janek Turkowski & Iwona Nowacka | Smalfilm

Een herontdekt verhaal van Groningse amateur filmmakers van de Smalfilmliga

In 2013 werd de Poolse theatermaker Janek Turkowski door Noorderzon Performing Arts Festival Groningen gevraagd om in samenwerking met de Groninger Archieven een nieuwe voorstelling te komen maken: Smalfilm. Het is een voorstelling over een herontdekt verhaal van Groningse amateur filmmakers van de Smalfilmliga. Deze groep legde tussen 1925 en 1959 de stad vast in de breedste zin van het woord. Wie waren die filmers? Wat zijn hun levensverhalen? Wat zeggen hun filmpjes over de Groningse geschiedenis? En hoe kijken we na al die jaren naar hun werk? Turkowski graaft zich in het leven en werk van die markante filmers met een bijzondere, Groningse, voorstelling als resultaat.

Na afloop van de voorstelling (om 19.15) is er een nagesprek in de Bovenfoyer waarin Janek in gesprek gaat met mediawetenschappers Tom Slootweg en Susan Aasman (RUG) en René Duursma (Groninger Archieven). Samen zullen zij het hebben over amateurfilm als zowel historisch als artistiek materiaal, Janeks werkwijze en zijn (nieuwe) fascinatie voor het kijken in de camera en home movies.

Janek is geen onbekende in Groningen. In 2012 stond hij met de prachtige voorstelling Margarete op het programma van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen. Het jaar daarop werd hij door het festival gevraagd om samen met de Groninger Archieven een nieuwe voorstelling te maken: Smalfilm. Op uitnodiging van Grand Theatre keert Janek terug naar Groningen. Niet alleen om beide voorstellingen opnieuw te tonen aan het Groninger publiek, maar ook om te komen werken aan een nieuw project.

>>Engels gesproken // English spoken<<
The Polish Janek Turkowski got attention at Noorderzon Performing Arts Festival. In 2012 he performed Margarete and the year after that Noorderzon asked him to make a show in association with the GAVA (Gronings AudioVisual Archive). For this show he started to discover the world of amateur filmmakers in Groningen, who were members of the local club of Nederlandse Smalfilm Liga founded in 1933. This club filmed the city between 1925 and 1959 in all its facets.

Conceived and performed by Turkowski & Nowacka | Films made by Jan Thie, Jan van Dam, Jan Sportel, Jan Egbert Meijer, Chris Tiddens, Mr. Maurits Levie, Paul en David Moolenaar | Directed by Janek Turkowski | Dramaturgy by Iwona Nowacka | Music composed and performed by René Duursma | supported by Groningen Audio Visueel Archief, Noorderzon Festival, Summerworks Festival Toronto, Grand Theatre Groningen.