Jonge Harten in Grand Theatre (17 – 25 november)

Negendaags theaterfestival met jonge theatermakers

Ook dit jaar openen we onze deuren met heel veel plezier voor het negendaagse theaterfestival Jonge Harten. Bij Jonge Harten zie je jonge theatermakers in zo’n beetje alle theaters (en andere toffe locaties) in Groningen. Kom kijken naar performance, dans, muziek, beeldend en fysiek theater dat je laat lachen, bij de strot weet te grijpen of je doet verwonderen. Zij nemen ons huis over met meer dan tien voorstellingen in negen dagen. 

Karel Hermans & Aukje Schaafsma/Tryater & Jonge Harten – Skûmbek
vr 17 nov 19:30

Tryater en Jonge Harten vroegen Karel Hermans en Aukje Schaafsma om speciaal voor het jubileum een voorstelling te maken voor de allerjongste doelgroep van Jonge Harten. Ze lieten zich inspireren door soapseries, verwachtingspatronen en sociale conventies. Samen met Eva Meijering en Mathieu Wijdeven maken zij een aansprekende voorstelling over de strijd tussen aanpassen of ergens uitbreken. Doe je precies wat anderen van je verwachten of juist waar je zelf zin in hebt? Wat doe je wanneer je je even onzeker voelt? Volg je je impulsen of gedraag je je zoals het hoort? Skûmbek is een ontregelende soap over voorspelbaarheid of een voorspelbare voorstelling over ontregeling. Alles lijkt perfect, maar langzaam raakt de boel ontregeld.

Ontroerend Goed – £¥€$ (“Lies”)
za 18 nov 16:00 & 21:00
zo 19 nov 16:30 & 19:30


Geld staat centraal in deze nieuwe productie van Ontroerend Goed. £¥€$ is een interactieve simulatie van ons financiële systeem. Het biedt inzicht in de complexiteit van het handelen van wereldbanken en doet je reflecteren op de impact hiervan op ons dagelijks leven. In £¥€$ is het alsof je een casino binnenwandelt, of een illegale pokerwedstrijd. Je schuift aan bij een speltafel en kruipt voor één avond in de huid van bankier, een superrijke. Jij hebt de touwtjes in handen, jij bepaalt de koers. Jij weerstaat de druk van de markt en doet enkel slimme investeringen. Toch?

Mats Vandroogenbroeck en Timo Sterckx – Het Atomistisch Manifest
ma 20 nov 19:30

Geïnspireerd door surrealisten zoals André Breton, Salvador Dalí en René Magritte schreven Timo en Mats hun eigen, schreeuwerige manifest en knutselden ze een reeks avantgardistische acts bij elkaar. Dit resulteerde in hun eigen, bloedserieuze Cabaret Voltaire, balancerend tussen (pseudo)wetenschap, droom en clownerie. Met Het Atomistisch Manifest hernemen en herzien Mats en Timo het project dat ze creëerden in het kader van hun tweede Bachelor Drama aan het KASK in Gent.

Koen van der Heijden & Hidde Aans-Verkade – The Place to Be
wo 22 nov 20:00

do 23 nov 20:00

Een voorstelling over het ploeteren van de mens, waarin de grenzen van het lichaam worden opgezocht. In een uitputtende oefening van tillen, slepen, vallen en opstaan zitten twee mannen vast in een absurde en lege wereld, volledig afhankelijk van elkaar. Meedogenloos en teder tegelijk, een gevecht zonder agressie. Hidde en Koen pakken je vast en laten je niet meer los. Je kunt enkel gebiologeerd mee bewegen.

Alexander Vantournhout & Bauke Lievens- Raphaël (een geforceerd duet)
za 18 nov 19:30
zo 19 nov 15:00

In Raphaël ben je getuige van een geforceerd duet. Twee lichamen ontmoeten elkaar: het ene is actief, het andere passief, haast levenloos. Terwijl de ene de touwtjes in handen neemt en zijn ‘pop’ tracht te manipuleren tot ideale sparringpartner, blijft de ander een doods ding. Waar ligt de grens tussen intimiteit en perversie? Raphaël is een portret van het verlangen naar affectie dat ons als mensen tekent en het wederzijdse tekort dat mensen bindt.

Joseph Simon – Third Culture Kid
ma 20 nov 21:00

di 21 nov 19:30

In Third Culture Kid ontwart, herschikt en herinterpreteert Joseph Simon de diverse culturen en talen die hij zelf belichaamt. Joseph groeide op in Nederland, Frankrijk en Duitsland en woonde een jaar in Japan. Hij doet aan breakdance en ballet. In Third Culture Kid kijkt hij terug op bepalende momenten uit zijn jeugd. Hij geeft inzicht in danstechnieken, deelt herinneringen en spint zo een web van onvoorziene verbindingen waarmee hij niet alleen zijn eigen identiteit bevraagd, maar die van een hele generatie.

Frascati Producties in coproductie met De Nwe Tijd Anoek Nuyens & Rebekka de Wit – Tenzij je een beter plan hebt
di 21 nov 21:00

Steeds meer denkers roepen op om de relatie tussen mens, dier, natuur en ding bij te stellen en er worden steeds meer proefschriften over de post-humanistische zaak geschreven. Er zijn zelfs verenigingen die je vragen de mier in jezelf wakker te maken. Omdat ze die proefschriften lang niet allemaal uitgelezen kregen en de mier in zichzelf niet wakker kregen, proberen theatermakers en schrijvers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit iets anders. In samenwerking met journalisten, activisten, filosofen, juristen en een mediastrateeg gaan ze op zoek naar een manier om een wereld te verbeelden waar de mens niet de maat der dingen is. Tenzij je een beter plan hebt…

Julie Cafmeyer –
Is this porn? no this is love
wo 22 nov 21:00
do 23 nov 21:00

Na haar vorige spraakmakende voorstelling Therapie, in coproductie met Jonge Harten, presenteert Julie Cafmeyer nu haar nieuwe tekst en voorstelling Is this porn? no this is love, gespeeld door Julie Cafmeyer en Steve Aernouts.

de polen – The Act of Dying
vr 24 nov 21:00

In The Act of Dying proberen drie spelers als lichtvoetige niet-menselijke figuren te sterven. Ze gaan op zoek naar de ultieme vrijheid van de animatiefiguur: na een gewelddadige dood opnieuw verrijzen. Juist door de dood vanuit de lichtheid en speelsheid van de tekenfilmfiguur te benaderen, proberen de polen tot een waarachtige tragiek te komen. De acteurs worden bijgestaan door een vierkant en de Derde Symfonie van Henryk Górecki.

de polen is een in 2016 opgericht collectief bestaande uit Kobe Chielens, Geert Belpaeme, Lieselotte De Keyzer en Bosse Provoost. Dit collectief is een voortzetting en uitbreiding van de samenwerking tussen Kobe en Bosse, die in 2016 tijdens Jonge Harten te zien waren met Moore Bacon!

DESCHONECOMPANIE – Don Juan
vr 24 nov 19:30

Drie jonge acteurs, een operazangeres en een pianist buigen zich onder leiding van regisseur Tom Goossens over Molières Don Juan, Mozarts Don Giovanni en Lorenzo Da Ponte’s libretto, klassiekers uit onze cultuurgeschiedenis. Zij proberen (op rijm en in de maat) hun standpunt over de liefde te achterhalen en te delen met wie luisteren wil.

Clash #03 – Jonge Harten Eindfeest
zaterdag 25 november 21:00

Clash is terug! Ooit begonnen als eindfeest van Jonge Harten, krijgt Clash nu opnieuw vorm. Met editie #01 en #02 in 2017 kon iedereen vast een beetje wennen. Met Clash #03 pakken we uit in Jonge Harten stijl. Bereid je voor op een lange nacht vol gekkigheid, performance, muziek en beeldende kunst. De avond wordt om 21.00 uur afgetrapt door Collectief Elan(d), een voorstelling met een kop en staart, kom dus op tijd!  Ook kun je bij Clash #3 een potje Twerken met de Twerkshop!

Kijk voor het volledige programma op jongeharten.nl