Jonge Harten in het Grand Theatre

16 t/m 24 november

Jonge Harten is een negendaags theaterfestival (dit jaar van 16 t/m 24 november) dat plaatsvindt op allerlei plekken in Groningen en natuurlijk ook bij ons in het Grand Theatre. Tijdens het festival zijn de volgende voorstellingen bij ons te zien:

MeAtTheZoo – Peerke Malschaert
vr 16 november, 14.00 uur & 19.00 uur

Hoe leer jij anderen kennen?
MeAtTheZoo is de eerste ontmoeting tussen vijf jongeren uit Groningen en omgeving. Zij hebben elkaar nog nooit in het echt gezien. Hoe kun je elkaar leren kennen wanneer je elkaar alleen online ontmoet? Theatermaker Peerke Malschaert vlogt zeven weken lang met deze jongeren om hier samen achter te komen. Tijdens het festival ontmoeten ze elkaar voor het eerst. Op het podium, met jou als getuige. Online en offline naast elkaar. Blijven zij live op het toneel alles delen?

MeAtTheZoo is een coproductie van WildPark en Jonge Harten.

WHITE [ARIANE] – ARIAH LESTER
vr 16 & za 17 november, 21.00 uur

Wat is het verhaal van jouw familie?
Ariane is de dochter die de Zuid-Amerikaanse Nancy nooit heeft gehad. Terwijl ze zwanger was schreef ze een dagboek voor de ongeboren Ariane zonder te weten dat ze zou bevallen van een jongen. 28 jaar na de geboorte stak Nancy de Atlantische Oceaan over en onthulde het dagboek aan haar zoon. ARIAH LESTER neemt zijn moeders woorden uit het dagboek en maakt er songs van. WHITE [ARIANE] is een voorstelling als een videoclip over metamorfose en nuance; over de relatie met je ouders en met jezelf. Ergens tussen een concert en een theaterstuk, een one-man-show-opera en een burleske-act.

George en Eran worden racisten – George & Eran producties
za 17 november, 19:30 uur

Hoe racistisch ben jij?
De bruine vrienden George & Eran tackelen samen met het witte zangduo Nordgrond het grote thema: racisme. Een komedie over de (on)mogelijkheid om het ‘goed’ te doen, want er is altijd iemand die zich beledigd, gediscrimineerd of ongelijk behandeld voelt. Met een flinke dosis vrolijke boosheid ontzien zij zowel elkaar en het publiek niet in deze zoektocht. Lukt het om er samen uit te komen? Een voorstelling op het snijvlak van toneel en stand-up, over ongelijkheid en discriminatie.

BLANKS – Ingrid Berger Myhre / Dansateliers
zo 18 november, 21.00 uur

Wat als je zelf mag _____ wat je ziet?
BLANKS is een vrolijke, humoristische solo van choreografe en performer Ingrid Berger Myhre. Ingrid speelt met je nieuwsgierigheid naar wat nog komen gaat. Ze laat je zien hoe ze van een ballon een dier vouwt en hoe ze op één been staat als een flamingo. Maar wat bedoelt ze hiermee te zeggen? Ingrid laat zien dat geen enkel gebaar of geen enkele gebeurtenis maar één interpretatie kent. Vul de blanco ruimte tussen het begin en het einde van dingen zelf in.

Project Occident – Karlijn Benthem, Gregory Caers, Rachel Hameleers, Soraya Rademaker
ma 19  november, 14:00 uur & 21.00 uur

Wat vind jij van Europa?
In Project Occident kijken achttien jongeren, geboren in het jaar 2000, kritisch naar de staat van Europa. Europa was ooit een antwoord op oorlog, een belofte, een veilige plek waar de mogelijkheden voor het oprapen lagen. Waar je kon worden en denken wat je wilde. Is dat nog steeds zo? Voor iedereen? De nieuwe generatie Europeanen zet Europa in het middelpunt onder leiding van vier theatermakers uit verschillende landen. Niet alleen wordt de Unie gevierd, ook onderwerpen zij Europa aan een spervuur van scherpe vragen.

Situation mit Doppelgänger– Julian Warner en Oliver Zahn
wo 21 november, 19.30 uur

To twerk or not to twerk?

In 2013 danste de witte popster Miley Cyrus, samen met haar Afro-Amerikaanse dansers, de zogenaamde twerkchoreografie tijdens de Video Music Awards. Dit ritmische kontschudden op heftige bass beats zorgde voor veel verontwaardiging, maar tegelijkertijd twerkten velen vrolijk met Miley mee. Waarom al die ophef? Niet-Westerse dansvormen zien we vaak terug in de popcultuur. Maar waar komen ze vandaan en mag de popcultuur ze zomaar gebruiken? In Situation mit Doppelgänger veranderen theatermaker Oliver Zahn en cultureel antropoloog Julian Warner steeds de context waarin zij herkenbare dansvormen laat zien.

Bij jou begin ik – Charli Chung
do 22 november, 21.00 uur

Naar wie hunker jij?
In Bij jou begin ik maken we kennis met een jonge man die overloopt van liefde. Zuchtend verlangt hij telkens naar een nieuw begin. Tegelijkertijd droomt hij van een eeuwigdurende, unieke en allesoverheersende liefde. Theatermaker Charli Chung en acteur Matthijs van de Sande Bakhuyzen nemen je mee in alle soorten van verliefdheid, seksualiteit en van verlangen naar samenzijn. Een pleidooi voor vrijere liefde en voor totale overgave.

 

Paradise Now (1968 – 2018)fABULEUS/Michiel Vandevelde (16+)
do 22 november, 19.30 uur

Welk moment uit het wereldnieuws staat in jouw geheugen gegrift?
Dertien jongeren beelden een stroom aan intense momenten uit. Beelden die je herkent uit de geschiedenisboeken en de media. Langzaam wordt voelbaar hoe de geschiedenis drukt op de nieuwe generatie. Hoe moeten we omgaan met ons collectieve verleden? Hoe bouwen we aan de toekomst? Een reis door de tijd die eindigt in het hier en nu. Paradise Now (1968 – 2018) is een wilde choreografie van Michiel Vandevelde.

Matisklo – Bosse Provoost
vr 23 november,  19.30 uur

Wat mag er volgens jou nooit verloren gaan?
Bosse Provoost schept in Matisklo een wereld van schuifelende schoorstenen, wandelend hout en  wezens volledig van stof. Bosse plaatst deze beelden tegenover het opvoeren van gedichten van Paul Celan, overlever van de Holocaust. De voorstelling laat een wereld zien die bijna voorbij de taal gaat: een plek lang voor of ver voorbij de mensen. Wat begrijp je meteen en wat blijft ongrijpbaar? Matisklo is een herinnering aan iets dat wij zelf nog niet meemaakten. Matisklo is een coproductie van Het Toneelhuis en Jonge Harten.

Missie Márquez 7, 8 & 9 – Kompanie Kistemaker
vr 23 november,  21.00 uur
za 24 november, 14.30 uur

Wat is werkelijkheid en wat is illusie?
Missie Márquez is terug! De 12-delige theaterserie geïnspireerd op het beroemde boek Honderd Jaar Eenzaamheid van schrijver Gabriel García Márquez. Door een speling van het lot is theatermaker Karlijn Kistemaker onlosmakelijk verbonden met dit meesterwerk. Het is haar missie om er een theatrale vertaling van te maken. Aangekomen bij deel 7, 8 & 9 vlucht het team naar Colombia. Vermomd als filmploeg reizen ze door het land van Honderd Jaar Eenzaamheid. In een Zuid-Amerikaanse bioscoop word je meegezogen in een humoristische en vervreemdende trip langs sjamanen, professoren en leguanen. Een literaire safari waarbij werkelijkheid en illusie zich op natuurlijke wijze verenigen.

Deel 7, 8 & 9 worden achtereenvolgens als drieluik op één dag gespeeld. Het is niet noodzakelijk om de vorige delen gezien te hebben. Je kunt vanaf hier instappen! 

Through the Valley – Teddy’s Last Ride
i.s.m. Silbersee
za 24 november,
 21.00 uur

Wanneer voelde jij je de outsider?
Through the Valley is een duister sprookje. Vier outcasts ontmoeten elkaar. Kunnen deze antihelden zich bevrijden van het morele oordeel dat op hen drukt? De performers zuigen je mee in een andere wereld – een sexy mix van dans, videoprojectie, technobeats en live zang – en laten je heen en weer slingeren tussen morele afkeuring en overgave. Een reflectie ogoed, lekker en fout.

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Station Noord.

Clash #5 – Jonge Harten Eindfeest
za 24 november, 22.00 uur
Bereid je voor op een lange nacht vol te gekke moves, glitters, kunst en muziek! Clash organiseert samen met Jonge Harten en KopjeK de toegift van het festival, een nacht waar je hoofd nog even van blijft draaien als je thuiskomt. In verschillende ruimtes van het Grand Theatre kun je op ontdekkingsreis langs performances, DJ-sets en kunstobjecten.

Stichting Clash organiseert evenementen waar je op een knetterende manier kennismaakt met de beste kunst en elektronische muziek. Het eindfeest van Jonge Harten Theaterfestival is een opmaat naar Clash XXL, dat op 6 april 2019 plaatsvindt in het Suikerunie Zeefgebouw.