Kennisdiner #3: Soam Kommen

Een driegangendiner vol verrassende smaken en prikkelende ideeën in samenwerking met Studium Generale

De mens is een kuddedier. We vormen op allerlei manieren groepen: met vrienden, familie of landgenoten, in studentenverenigingen, sportclubs of in de kerk. Wat gebeurt er als mensen online samenkomen? Gelden hier dan nog dezelfde sociale normen? Is het eigenlijk wel nuttig om te ordenen in groepen en soorten? En kunnen we het idee van samenkomen ook terugzien in het Heelal? Tijdens het Kennisdiner luister je naar drie talks en ga je in gesprek met je tafelgenoten over de onderwerpen die op tafel komen. Onze gastcurator Jantine Wijnja (schrijver en kunstenaar) kleedt de avond theatraal aan. Kom uit je bubbel en praat mee over Soam Kommen!

Sprekers

Carla Roos | sociaal psycholoog
Online samen komen, we doen het massaal. Helaas gaat dit niet altijd goed: online lijken gesprekken sneller te escaleren dan offline. Veel gehoorde verklaringen hiervoor zijn: “Door de anonimiteit hoeven we ons online niets aan te trekken van sociale normen” en “Online kunnen berichten gemakkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden”. Is dit echter wel zo vanzelfsprekend als het lijkt?

Kasper Hendriks | evolutionair bioloog
Mensen hebben een drang tot ordenen en groeperen. Biologen ordenen individuen graag in soorten, bijvoorbeeld op uiterlijk. Maar zijn er ook andere manieren? Welke manier is de beste? En is het eigenlijk wel praktisch om het over soorten te hebben?

Diederik Roest | theoretisch fysicus en kosmoloog
In ons huidige idee over de Oerknal is alle materie in het Heelal ontstaan uit kwantumfluctuaties. Doordat deeltjes zich van elkaar scheidden, verdwenen en weer samenkwamen zijn deze in 14 miljard jaar uitgegroeid tot de grote structuren in het Heelal. Wat weten we hierover? En hoe verloopt dit proces in de toekomst? Gaat het Heelal steeds verder samenklonteren?

Gastcurator

Jantine Wijnja | kunstenaar en schrijver
Voor de start van haar meerjarige project ‘Dit is Nu’ reisde Jantine Wijnja een maand lang door Nederland en interviewde iedereen die ze tegenkwam, van straatveger tot burgemeesters. Over tv-gezinnen versus buitengezinnen, Jezushagedissen en een te klein ‘wij’. ‘Leg een vraag aan genoeg mensen voor, en je krijgt zicht op een gedeelde ervaring.’
www.ditisnu.nl 

En…

Kruimels, een jong cateringcollectief dat het idee van een mensa nieuw leven inblaast, verzorgt een vegetarisch drie-gangen-menu.

Het Kennisdiner is een samenwerking met Studium Generale en wordt twee keer per jaar georganiseerd. Nieuwsgierig naar ander programma van Studium Generale? sggroningen.nl