Noorderzon in Grand Theatre

Donderdag 15 tot en met zondag 25 aug

Van 15 augustus t/m 25 augustus openen we onze deuren voor Noorderzon Performing Arts Festival Groningen. Momenteel zijn kaarten voor het hoofdprogramma verkrijgbaar via noorderzon.nl verkrijgbaar. Vanaf 15 juli start daar ook de online voorverkoop voor het volledige programma.

Noorderzon en Grand Theatre als coproductiepartners
Noorderzon is net als Grand Theatre een belangrijke waarde in het Groningse theaterlandschap. We menen dat we door samen op te trekken nog mooiere dingen kunnen doen voor publiek en makers. Zo werken we voor het programma van Noorderzon 2019 samen als (coproductie)partners voor ‘Out Of Chaos…’ van Gravity & Other Myths, ‘Session’ van Colin Dunne & Sidi Larbi Cherkaoui en ‘invisible’ van Yan Duyvendak. Het zijn producties waaraan bij ons in huis gewerkt is (of nog gewerkt gaat worden).

Dit programma zie je tijdens Noorderzon in Grand Theatre

Guillermo Calderón – ‘Dragón’
15, 16, 17 augustus

Urgent en sexy stuk over kunst, fake news en verraad 
Uit de koker van een van Chili’s belangrijkste schrijvers en regisseurs komt Dragón, een razendknap, urgent, sexy en tikje duister stuk over een groep politiek actieve kunstenaars: The Dragón Group. Vol zwarte humor en onverbloemde dialogen met een fijn sinistere ondertoon, reflecteert Guillermo Calderóns Dragón op de waarde van kunst in moderne tijden.

Stefan Kaegi (Rimini Protokoll) / Münchner Kammerspiele – ‘Uncanny Valley’
16, 17 augustus

Magnifieke, verontrustende beschouwing op de relatie tussen mens en machine.

Een levensechte robot als enige speler in een toneelstuk over mens-zijn. (Toneel)schrijver Thomas Melle liet een exacte robotkopie van hem maken die in de voorstelling de plaats inneemt van de mens Melle. Uncanny Valley  gaat over het ongemakkelijke gevoel dat je krijgt als robots te veel op mensen lijken. De machine probeert antwoorden te vinden op vragen over de steeds hechter wordende relatie tussen mens en machine.

Olivier De Sagazan – ‘Transfiguration’
18, 19, 20 augustus

Onvergetelijk en bloedmooi improvisatiespektakel

Uit pure wanhoop begon Olivier de Sagazan twintig jaar geleden met het aanbrengen van klei op zijn lichaam. Het was de enige manier om zijn diepgewortelde maar onvervulde verlangen te bevredigen: om één te worden met zijn materiaal. Transfiguration vertelt het verhaal van deze allesoverweldigende gedaanteverandering, die tegelijkertijd vervreemdend en bloedmooi is – en een beetje angstaanjagend.

Wang Chong & Théâtre Du Rêve Expérimental – ‘Constellations’
19, 20 augustus

Het ingewikkelde pad van de liefde door Chinese ogen 
In Constellations, een prijswinnende toneeltekst uit 2012 van de Britse schrijver Nick Payne, kruist het pad van kosmoloog Liu Mei met dat van professioneel bijenhouder Du Lei. Ze raken in gesprek, leren elkaar kennen, worden verliefd en gaan uit elkaar. De veelbekroonde Wang belicht in zijn hypermoderne bewerking thema’s als tijd en ruimte, waarin oneindige aantallen van het koppel soms bij elkaar blijven, en dan weer verdwijnen uit elkaars leven. Humor en tragedie wisselen elkaar perfect af in deze beeldschone filmische tour de force.

Half Straddle – ‘Is This A Room’
22, 23, 24 augustus

Verontrustende real-life toneelthriller over het Trumpiaanse tijdperk

Is This A Room vertelt het ongelofelijke, waargebeurde en nog altijd voortdurende verhaal van de 26-jarige Amerikaanse inlichtingenspecialist Reality Winner uit Texas. Beschuldigd van het lekken van geheime informatie over Russische inmenging bij de laatste Amerikaanse presidentsverkiezingen, vallen op 3 juni 2017 drie FBI-agenten haar huis binnen waarna ze achter de tralies eindigt. Je bent getuige van de verontrustende maar prachtige woordendans tussen de bezorgde burger Reality en de drie agenten, die broodnodige vragen opwerpt over taal, macht, patriottisme en toe-eigening in deze turbulente Trumpiaanse tijden.

Samara Hersch & Lara Thoms – ‘We All Know What’s Happening’
22, 23, 24 augustus

Schrijnende verhalen van een migranteneiland omgevormd tot schoolmusical
 
Welkom op Nauru, een tropisch eiland vol palmbomen, fosfaatmijnen, kokoswater en kinderen. Tegen een achtergrond van handgemaakte kostuums en kolonialisme vertelt We all know what’s happening je op ontwapenende wijze de schrijnende rafelranden van een ongekend wreed migrantenbeleid en ontwaart de verontrustende gelijkenis met Europa. In een mix van schoolmusical, geschiedenisles en politiek onderzoek vertellen zeven bevoorrechte kinderen het verhaal van tientallen leeftijdsgenoten die minder geluk hebben.