SLAG – Stadsdichtersavond

Bekendmaking van de nieuwe Stadsdichter

Maandagavond 4 februari  wordt in Grand Theatre bekend gemaakt wie Lilian Zielstra opvolgt als stadsdichter van Groningen voor de periode 2019 – 2020.

Carmien Michels, Ingmar Heytze en muziek van Luchtman
Voor het hoofdprogramma gaan de deuren open om 20:15. Op deze feestelijke avond in het Grand Theatre zal Lilian Zielstra haar debuutbundel Ik zag een man met een bos bloemen naar de Nieuwstad gaan presenteren. Ook treden Ingmar Heytze en Carmien Michels op, twee van Zielstra’s favoriete dichters. Ingmar Heytze is een dichter die Zielstra regelmatig “een soort poëtische kickstart gaf. Als het schrijven niet goed lukte ging ik Heytze lezen.” De Vlaamse Carmien Michels debuteerde in 2017 met We komen van ver. De poëzie van Michels zit volgens Zielstra “zo vol mooie zinnen en beelden, dat vind ik echt heel goed. En ze kan ongelofelijk goed voordragen.” Ten slotte geeft ook Antjie Krog een voordracht.  De huisband Luchtmanstaat deze avond garant voor de muziek met hun spacedisco en avantgardepop. Jelte Posthumus, bekend van Glasnost, zal de avond presenteren. De boekenhandel Godert Walter is ook aanwezig met een boekentafel vol dichtbundels en boeken van de aanwezige dichters en auteurs.

Nieuwe stadsdichter
Voor de functie van stadsdichter hebben zich negen mensen aangemeld. De jury maakt aan het eind van de avond bekend wie zij als nieuwe Stadsdichter heeft voorgedragen aan burgemeester en wethouders van de nieuwe gemeente Groningen. De jury bestaat dit jaar uit Tieske Slim (bestuurslid-secretaris van Stichting Literaire Activiteiten Groningen en redacteur en vertaler uit het Tsjechisch), Ilona Duits (winkelmanager van Boomker Boeken in Haren) en Joep van Ruiten (cultuurjournalist voor Dagblad van het Noorden & Leeuwarder Courant).

Voorafgaand aan het hoofdprogramma is er een speciaal voorprogramma: een interview met dichteres Antjie Krog. Voor dit voorprogramma zijn aparte tickets (€5,-) verkrijgbaar.