Kennisdiner (i.s.m. Studium Generale)

Een driegangendiner vol verrassende smaken en prikkelende ideeën

Iedereen heeft wel een mening, maar hoe vaak hebben we het hier eigenlijk over met elkaar? In samenwerking met Studium Generale organiseren we een nieuwe activiteit: het Kennisdiner. Tijdens een driegangenmenu luister je naar 3 talks en ga je in gesprek met je tafelgenoten over de onderwerpen die op tafel komen. Kom uit je bubble en praat mee over een actueel thema.

In deze eerste editie is het thema The Fiction of Reality. In een tijd waarin de waarheid niet meer heilig is en feiten niet langer onze realiteit bepalen, leidt theatermaakster Sarah Moeremans ons door een avond waar het spanningsveld tussen feit en fictie steeds scherper zichtbaar wordt. Laat je tussen de gangen door inspireren door de wetenschappers Jan Blaauw, Bart Verheij en Desirée Goubert die vertellen over the fiction of reality in hun onderzoek.

Jan Blaauw is historicus in de hedendaagse geschiedenis aan de RUG. In zijn onderzoek neemt hij het geschiedenisonderwijs van verschillende landen onder loep. Elk land kent zijn eigen versie van de geschiedenis, ook al zijn de ‘feiten’ hetzelfde. Hoe gekleurd is de kennis die wij hebben over het verleden? Kennen ook onze geschiedenisboeken censuur? Welke gebeurtenissen worden onderbelicht of zelfs helemaal weggelaten? En is het ook censuur als een boek wordt verboden omdat er te weinig in staat?

Bart Verheij, hoogleraar kunstmatige intelligentie en argumentatie, onderzoekt de mogelijkheid om het oplossen van een misdrijf systematisch aan te pakken met behulp van computermodellen, argumentatie-analyses en expertsystemen. Brengt het gebruik van informatietechnologie in de rechtszaal ons dichterbij de waarheid? Of kom je met de combinatie van harde cijfers en subjectieve verhalen het dichtste bij de werkelijkheid? Hoe los je een misdrijf op zonder het gevaar van tunnelvisie?

Desirée Goubert onderzoekt aan het UMCG de mogelijkheid om met epigenetica ons DNA te herprogrammeren. Maar in welke mate is het aanvaardbaar om de mens te blijven repareren? Is het verantwoord om mensen te ‘vervolmaken’ door het creëren van ‘designer baby’s’? Door de snelle technologische ontwikkelingen is de maakbare mens nu geen science fiction meer, maar hoe gaan we hier als maatschappij mee om?

Kruimels, een jong cateringcollectief dat het idee van een mensa nieuw leven inblaast, verzorgt het eten.