tgECHO i.s.m. Studium Generale | Wie is hier nu eigenlijk gek?

Voorstelling en gesprek

Ooit wel eens het gevoel gehad niet helemaal normaal te zijn? In een tijd waarin iedereen bijzonder en uniek probeert te zijn, zijn we nog steeds krampachtig bezig aan de norm van ‘normaal’ te voldoen. We passen wel op om werkelijk anders te denken en doen, want dan vallen we buiten de boot. Maar wie bepaalt eigenlijk wat normaal is? En wat is dat ‘normaal zijn’? Hoe vloeibaar zijn de grenzen tussen ‘gek’ en ‘normaal’ in een land waar een op de twee Nederlanders eens in zijn of haar leven te maken krijgt met een psychiatrische stoornis? Labels genoeg en plakken doen we maar al te graag, maar is vraag niet eigenlijk: bestaan er wel normale mensen?

In de toneelvoorstelling Burgerlijke Schemering leven twee vrouwen en een man in een eigen universum. Samen bepalen ze ‘de norm’. Ze willen erbij horen, maar tegelijkertijd uitzonderlijk zijn. Ze houden vast aan wat normaal gevonden wordt. Maar dan verschuift de norm…

Met de voorstelling Burgerlijke Schemering breekt tgECHO een lans voor het absurde en het waanzinnige. Om alvast in de sfeer te komen doet psycholoog Bertus Jeronimus voorafgaand aan de voorstelling de test ‘Hoe gek is de zaal?’. Na afloop gaan filosoof Wouter Kusters, orthopedagoog Laura Batstra en theatermaakster Lotte Dunselman in gesprek over (niet) normaal zijn en de fascinatie met waanzin.

Mede mogelijk gemaakt door Grand Theatre en Kunstraad Groningen

tgECHO is een Arnhems toneelgezelschap en bestaat uit theatermakers Anna Schoen en Lotte Dunselman. Met beeldend, fysiek, nieuw-Nederlands teksttheater waarin vorm en humor een grote rol spelen en met voorstellingen als BOTTEN, Stel je bent een koe en TUSSENTIJD heeft tgECHO een eigen plek in het Nederlands theaterlandschap weten te veroveren. www.tgecho.com

Wouter Kusters, filosoof, taalwetenschapper en schrijver van o.a. de boeken Pure waanzin: een zoektocht naar de psychotische ervaring en Alleen: berichten uit de isoleercel. Kusters heeft zelf tot twee keer toe een psychotische episode doorgemaakt en weet waar hij het over heeft: filosofie kan ongemerkt in waanzin overgaan. En omgekeerd: uit momenten van waanzin ontstaat de mooiste filosofie.
http://www.wouterkusters.nl/

Bertus Jeronimus studeerde klinische- en ontwikkelingspsychologie en Nederlands recht aan de RUG. In 2015 promoveerde hij op een studie van de wederkerige relatie tussen de persoonlijkheidstrek neuroticisme en levensgebeurtenissen binnen het Interdisciplinair Centrum Psychopathologie en Emotie regulatie (ICPE) bij de afdeling psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Op dit moment werkt hij aan een beter begrip van subjectief welbevinden en de ontwikkeling van onze persoonlijkheidsconfiguratie bij de afdeling ontwikkelingspsychologie.

Laura Batstra studeerde in 1997 cum laude af in de psychologie. Ze werkte in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en vanaf 2006 als behandelend psycholoog in een instelling voor Kinder- en Jeugd Psychiatrie. Sinds juni 2010 werkt Batstra als onderzoeker en docent bij de afdeling Orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen. In april 2012 verscheen haar boek Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen

———-
Onderdeel van Survival of the Unfittest
In de februarimaand onderzoeken we binnen het clusterprogramma Survival of the Unfittest de mogelijkheden van mensen met een beperking. Het programma bestaat uit verschillende voorstellingen voor, door en over mensen die afwijken van wat we normaal vinden. Niet de besten, maar degenen die zich het best aanpassen, kunnen volgens Darwin overleven. Maar waaraan moeten we ons aanpassen? We houden iedereen een spiegel voor: wat is normaal?