Theater na de Dam / NNT – tekstlezing ‘Verloren vader’ van Tom Lanoye

Presentatie nieuwe toneeltekst in het kader van de Nationale Dodenherdenking

Theater Na de Dam geeft elk jaar de opdracht aan een toneelschrijver om een nieuwe toneeltekst te schrijven over de Tweede Wereldoorlog. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking (4 mei) wordt deze door heel het land gepresenteerd door de landelijke theatergezelschappen. Dit jaar schrijft de Belgische schrijver Tom Lanoye deze nieuwe tekst die in Groningen wordt gelezen door Bram van der Heijden, Joost Bolt en Momo Samwell van het Noord Nederlands Toneel.

De tekst van Lanoye, getiteld ‘Verloren vader’, gaat over een oud-strijder die door zijn voortschrijdende dementie steeds minder zeker wordt van zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Wat is er echt gebeurd, en wat was zijn rol ook weer?

Eerdere schrijvers o.a. Rik van den Bos, Rebekka de Wit en, afgelopen editie, Arnon Grunberg. In het kader van Theater Na de Dam spelen op 4 mei om 21.00 uur in het hele land artiesten, toneelspelers, jongeren en muzikanten voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog of via die oorlog reflecteren op de wereld van vandaag.

Over Tom Lanoye
Tom Lanoye (1958) leeft en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika). Hij is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van ons taalgebied en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals. Zijn grote Shakespearebewerking uit 1997, ‘Ten oorlog’, werd in 2015 door theaterbezoekers, acteurs en regisseurs gekroond tot nummer één van de Nederlandstalige theatercanon.