Theater Rotterdam: Erik Whien & Boogaerdt/VanderSchoot | Headroom

There is no such thing as reality

In ‘Headroom’ nemen theatermakers Boogaerdt/VanderSchoot en Erik Whien je mee op een visuele reis door de duisternis, op zoek naar de ruimte tussen waarneming en verhaal. Kun je in het donker meer zien dan in het licht?

‘Headroom’ is een hallucinerende beeldentrip, opgebouwd rond de indringende geluidscompositie van Wessel Schrik. In het donker, daar waar het onderbewustzijn regeert en verhalen ontstaan, verschijnen en verdwijnen levende tableaus. Herkenbare situaties opgebouwd uit alledaagse objecten en mensfiguren. Maar de beelden hebben iets bevreemdends en ze spelen met onze perceptie.

Bianca van der Schoot: “Wij vinden het inspirerend om terug te gaan in de duisternis om daar te onderzoeken wat we in het licht niet kunnen vinden. Als wij als mensheid een volgende stap willen zetten, moeten we misschien in die duistere oorsprong, op die plek waar de dromen en verhalen van de mensheid geboren worden, beginnen.”

“Het acteerwerk is van zo’n virtuoze precisie dat het unheimisch wordt.” (**** Theaterkrant)

‘Headroom’ komt tot stand in een gelegenheidssamenwerking binnen de artistieke kern van Theater Rotterdam, tussen vaste makers Erik Whien en Boogaerdt/VanderSchoot. Whien zoomt met zijn regies vaak in op de kleinmenselijke realiteit en legt zo verborgen verhalen bloot. Boogaerdt/VanderSchoot koesteren het niet-weten en creëren razendsnel associatieve werkelijkheden die ze soms even snel weer laten ontploffen. De spanning tussen deze twee werkwijzen is voelbaar in Headroom.

Nominatie VSCD Mimeprijs 2018
‘Headroom’ is genomineerd voor de VSCD Mimeprijs 2018. Uit het juryrapport: “De donkerte van een volkomen verduisterde theaterzaal is het startpunt van deze geheimzinnige reeks taferelen, die stills lijken uit een surrealistische film. In het spel met een beperkt aantal objecten en halfgemaskerde figuren wordt het associatievermogen van het publiek maximaal aangesproken. Hoe de vijf spelers de scènewisselingen in de donkerslagen voor elkaar krijgen is een staaltje pure theatermagie: Headroom is hightech en handwerk tegelijk, een waar gesamtkunstwerk. Voor het duo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot, die deze keer samenwerkten met toneelregisseur Erik Whien, is dit een verrassend nieuwe stap in hun eigenzinnige oeuvre.”

Credits
Idee/concept: Suzan Boogaerdt, Bianca van der Schoot en Erik Whien | Eindregie: Bianca van der Schoot | Met: Suzan Boogaerdt, Joep van der Geest, Sanne den Hartogh, Bianca van der Schoot en Erik Whien | Met medewerking van: Peter De Graef | Scenografie: Marloes en Wikke | Geluidscompositie: Wessel Schrik | Kostuums: Lotte Goos | Licht: Gé Wegman | Regieassistent: Floor Houwink ten Cate | Fotografie campagnebeeld: Lonneke van der Palen