Unboxing Groningen #3 – Open het Stadsbestuur

Groninger Archieven te gast in de Bovenfoyer

De geschiedenis staat vast. We have to face the facts. Het enige wat verandert, is de manier waarop we er tegenaan kijken, deze interpreteren.

De Groninger Archieven zijn te gast in het Grand Theatre in ‘Unboxing Groningen’, een tweemaandelijks archiefcafé in de foyer. Elke keer wordt een actueel of oud interessant onderwerp besproken door medewerkers van de archieven. Deze keer het Maak Geschiedenisproject ‘Open het Stadsbestuur’.

Stadsbestuurarchief
Het 400 meter tellende archief uit 1594-1815 van het Groningse Stadsbestuur bevat een schat aan informatie over de stad Groningen, haar inwoners en bezittingen in de provincie. Welke geheimen liggen er in deze eeuwenoude administratie verborgen?

Facing historical facts
Tijdens het archiefcafé vertellen medewerkers van de Groninger Archieven meer over het archief van het Stadsbestuur. Onder de noemer ‘Wist u dat’ presenteren wij een aantal recente ontdekkingen in het archief. Zij werpen soms een opmerkelijk nieuwe blik op de actualiteit.

Tegen de achtergrond van de driedimensionale plattegrond van Egbert Haubois wordt het verhaal verteld rond de afbraak van het Raad- en Wijnhuis en de bouw van het nieuwe, huidige stadhuis op de Grote Markt.

Maak Geschiedenis
Met ‘Open het Stadsbestuur’ openen we een van de belangrijkste archieven over de geschiedenis van de stad en provincie Groningen. De Groninger Archieven vragen hierbij uw hulp. We gaan kort samen aan de slag met de quiz ‘Wat staat daer?’. Hoe is uw kennis van eeuwenoude handschriften?

Deel Geschiedenis
Het archief van het stadsbestuur vormt een rijke bron van interessante historische gegevens over Stad en Ommeland en het mooiste is om dat te delen. Maar hoe doe je dat? Welke mogelijkheden zijn er?

Beeld: Uitsnede: Caerte van de vermaerde ende antique stad Groeningen, 1630-1640. Egbert Haubois, Groninger Archieven