Urban Sources

Festival met jonge professionele makers en artiesten uit de lokale en nationale Urban Art-scene

In december is het weer tijd voor Urban Sources, het jaarlijkse festival van onze vrienden van Urban House Groningen. Het programma toont een mix van dans, theater, spoken word en muziek van jonge professionele makers en artiesten uit de lokale en nationale Urban Art-scene. De programmering bestaat uit meerdere (korte) voorstellingen. Producties over identiteit, diversiteit en ambitie, soms met activistische inslag, reflecterend op de wereld of het zelf. Jonge professionele makers en de avant-garde uit het hiphop/urban segment vertellen op dit podium een eigen verhaal vanuit een autonome visie en vorm.

Het festival vindt plaats op zaterdag 8 en zondag 9 december. Overdag is er een gratis programma met masterclasses, een performance van Desta Matla en een expositie van graffitikunstenaars. Voor het avondprogramma zijn tickets te koop voor zaterdag, zondag, of een passe-partout voor beide dagen.

Zie de Urban House website voor het volledig programma-overzicht.

PROGRAMMA ZONDAGAVOND
deuren open: 19.00 uur, start: 19.30 uur

Desta Matla – Identidata II (Up North/UHG) (spoken word)
Desta onderzoekt de makers van het festival aan de hand van het dataspoor wat ze achterlaten op het internet en kijkt of dit strookt met wat ze graag willen uitdragen. De gedichten die in dit proces ontstaan draagt ze voor in een theatrale performance.

Sherise Strang- I’d had enough so I killed him (Rightaboutnowinq.com) (dans)
Een solo geïnspireerd op het leven van dichter en schrijfster Maya Angelou, een vrouw die als activist en feminist vocht voor zwarte vrouwen. Een zoektocht naar het zijn, zien en gezien worden. Een zoektocht naar bekentenis, overtuiging en veroordeling. Al het vuil van zich af wassen om tot de basis te komen, de kern zichtbaar te maken.

Denden –  Please, brace for impact (Ground Zero) (dans)
Ground Zero is een nieuwe samenstelling van dansers onder leiding van Denden Karadeniz. De groep focust zich op vloerwerk, waarbij ze fysieke mogelijkheden opzoeken en dansstijlen fuseren in een unieke blend van bewegingskwaliteit, waarbij flow centraal staat. Het stuk dat Ground Zero gaat presenteren is een preview van hun Please, brace for impact voorstelling die in 2019 in gespeeld gaat worden.

Shailesh – Heritage (IRCompany) (dans)
In zijn solo ‘Heritage’ gaat Shailesh Bahoran op zoek naar zijn oorsprong. Liggen de antwoorden op zijn vragen verscholen in India, in Suriname of in de verhalen van zijn voorouders? Op bijzondere wijze onderzoekt de vernieuwende dansmaker zijn Hindoestaanse wortels.

Shailesh – REDO (IRCompany) (dans)
Bij zijn geboorte staat Redouan Ait Chitt met 6-0 achter. Zonder enige medische verklaring vertoont zijn lichaam bijzondere afwijkingen. Maar Redouan gelooft in zichzelf en daarom wordt hij een internationaal geroemde breakdancer en motivational speaker: Redo. Shailesh Bahoran ontwikkelde samen met dit fenomeen uit de breakdancewereld de meeslepende productie ‘REDO’. Een dansvoorstelling over onuitputtelijke wilskracht en ijzeren discipline.