Veerle van Overloop / Shelfish Productions – What Lies Beneath

Rauwe docu-performance over de aangrijpende gevolgen van vaak geheime politieke beslissingen

Met ‘What Lies Beneath’ stelt theatermaker Veerle van Overloop de destructieve kracht van de beperkte en veelal over-simplistische boodschappen van onze media en machthebbers aan de kaak. Door de versmelting van een urgente, actuele tekst met ongepolijste dans, muziek en videokunst wordt ‘What Lies Beneath’ een rauwe docu-performance over de aangrijpende gevolgen van vaak geheime politieke beslissingen.

Veerle laat zich voor ‘What Lies Beneath’ inspireren door het werk van de Britse documentairemaker Adam Curtis en publicaties van gerenommeerde journalisten als Robert Fisk en John Pilger. Net als onderzoeksjournalistiek heeft theater immers de taak om de verborgen verhalen bloot te leggen die anders aan onze aandacht ontglippen.

‘What Lies Beneath’ is een samenwerking met een aantal jonge, zeer getalenteerde performers zoals de Australische danseres Olympia Kotopoulos, de veelzijdige kunstenaar uit Glasgow Robbie Thomson, graffiti kunstenaar Jelle Valk van het Groningse collectief WERC en actrice Nadège Ouedraogo uit Burkina Fasso. De Britse schrijfster en voormalig BBC – correspondente Lara Pawson schreef speciaal voor dit project de theatertekst.

Dit project is vertrokken vanaf Station Noord; het talentontwikkelingsprogramma van de grote podiumkunstorganisaties uit de drie noordelijke provincies. Dit project wordt vanuit Station Noord ondersteund door NNT, Club Guy&Roni, Grand Theatre, Tryater, Oerol en Noorderzon.