Floor van Leeuwen | Workshop MUUR

Help Floor van Leeuwen in het creatieproces van haar nieuwste voorstelling

Floor van Leeuwen (bekend van theatercollectief Schwalbe) is in Grand Theatre om te werken aan haar nieuwste voorstelling ‘MUUR’. ‘MUUR’ vertrekt vanuit één fysieke poging; de poging van een groep mensen om voorbij een muur (de achterwand van het theater of andere locatie) te komen. Floor zal in september in Grand Theatre te gast zijn om deze nieuwe voorstelling af te maken. Aan het eind van deze werkperiode presenteert ze op 14 september een try-out van de voorstelling, die volgende dag (15 september) bij ons in première zal gaan. ‘MUUR’ wordt een spannende mix van circus, mime en free running.

Oproep: help Floor in haar maakproces!
Op dit moment zit Floor nog volop in het maakproces van ‘MUUR’. Om een mooie voorstelling te kunnen maken heeft ze jouw hulp nodig! Ze wil graag samen met een groep Groningers de vloer op om inspiratie op te doen. In juni organiseert ze daarom een gratis workshop voor 15 geïnteresseerden. Voor deelnemers is dit een unieke kans om nog voor de première kennis te maken met Floor en haar nieuwe werk, voor Floor biedt het essentiële input voor ‘MUUR’.

Voor wie?
Alle geïnteresseerden zijn welkom: of je nou op de middelbare school zit of de 65 inmiddels gepasseerd bent. Acteerervaring is evenmin nodig, al is het wel leuk als je graag hardloopt, touwtje-springt, klimt, freerunt, danst, turnt of aan acrobatiek, mime of filosofie doet. Al kun je ook zonder die ervaring meedoen!

Wat gaan we doen?
Tijdens een onderzoekende workshop in onze Benedenzaal gaat Floor samen met 15 deelnemers aan de slag met een aantal fysieke opdrachten. De basisbeweging die ze wil onderzoeken is het heen-en-weer lopen/rennen naar de muur. Wat doet deze beweging met de groep en met de individuen in deze groep? Is het mogelijk om in een flow te raken tijdens de beweging? Hoe bouw je samen iets op en af, hoe neem je het ritme over om hem weer verder te ontwikkelen, hoe is het om op sommige ritmes met velen te zijn en met andere in je eentje? Voorafgaand aan dit onderzoek nemen we tijd voor een warming-up, voorbereidende opdrachten die je alertheid op jezelf, de ruimte en de ander vergroten en na afloop is er uiteraard tijd voor een cooling-down.

De workshop zal ongeveer 2,5 uur duren.

Over Floor van Leeuwen
Floor maakt en speelt bij theatercollectief Schwalbe, dat in 2014 de BNG Nieuwe Makersprijs won met hun voorstelling ‘Schwalbe zoekt Massa’. Schwalbe is onderdeel van Theater Rotterdam. Ook speelt Floor bij onder anderen Third Space van Lotte van den Berg en Boogaerdt & van der Schoot. ‘MUUR’ wordt de eerste voorstelling van Floor als regisseur.

Over ‘MUUR’
Een groep mensen rent onophoudelijk tegen een muur op. Ze proberen zo hoog mogelijk te komen, er overheen te raken, eraan voorbij te gaan. Steeds trekken ze zich terug om met hernieuwde energie een volgende poging te doen, als de golven die tegen de rotsen blijven slaan. Wij, het publiek, zien de ruggen van hun lichamen. Jong en oud, man en vrouw. De individuen in de zwerm worden zichtbaar. We horen het ritme van hun voeten. We voelen de energie van de groep. Dan wild, dan weer kalm, maar met een continue vastberadenheid blijft de groep proberen om de muur te trotseren, hoe onmogelijk het ook lijkt.