selectie :> september 2015
	
< terug naar programmaoverzicht       volgende activiteit
SEP
21
VR
20:30 U

Keren Levi
The dry piece

DANS

The dry piece

Een goed figuur, een strakke huid, weggewerkte bultjes en rimpeltjes. Vrouwen moeten voldoen aan schoonheidsidealen – of zich onderscheiden door ervoor te kiezen er juist niet aan te voldoen. 'The dry piece' is een dansvoorstelling over de verstoorde relatie tussen het idee van schoonheid en de hedendaagse vrouwelijke identiteit.

In The Dry Piece gebruikt Keren Levi theater en bewegingstechnieken om ons beeld van het lichaam te ritualiseren. In dit verdwijningsritueel dat door vier naakte danseressen achter een projectiedoek wordt opgevoerd, speelt de voyeuristische toeschouwer een belangrijke rol.

Levi dwingt opnieuw na te denken over de kloof tussen glamour en hard werken, schoonheid en pornografie die besloten ligt in de gewelddadige (mannelijke) kijk op het (vrouwelijke) lichaam. Niet met het doel om een kritisch commentaar te geven, maar om tot een gevoeliger perceptie te komen – om voorbij de overheersing van het beeld, ruimte te creëren voor een sensuele vrijheid.

Inspiratiebronnen voor deze nieuwe productie zijn Naomi Wolf en Busby Berkeley. Als musicalregisseur uit de jaren 30 gebruikte Berkeley vaak het vrouwelijk lichaam als esthetisch ‘bouwmateriaal’ met massascènes waarin vrouwen gechoreografeerd werden tot geometrische figuren. De postfeministische schrijfster Naomi Wolf deed een studie naar hoe schoonheidsbeelden tegen vrouwen gebruikt worden. In The Beauty Myth stelt zij dat wat wij schoonheid noemen een culturele mythe is, die ontstaan is met het doel om vrouwen onder controle te houden door ze op te sluiten in hun lichaam.

Na de voorstelling is er een nagesprek met Keren Levi.

Choreografie: Keren Levi * dans: Mari Matre Larsen, Tijana Prendovic, Orfee Schuijt, Eva Susova * dramaturgie: Igor Doricic * licht: Minna Tiikkainen * muziek: Tom Parkinson * video: Assi Waitz

http://www.kerenlevi.com

*co-productie: coproductie met: St. Neverlike/Irene Noordkamp, Huis a/d Werf Urecht, Theater im Pumpenhaus Münster