Nieuws 2012

Nieuwe directeur voor Grand Theatre Groningen

Paul Smelt (1977) wordt algemeen directeur van Grand Theatre Groningen. Hij begint per 1 maart 2013.  Smelt: 'Ik kijk ernaar uit om mijn energie volledig in Groningen in te zetten. Om het succesvolle makersklimaat in de stad te behouden en de locatie aan de Grote Markt als levendig en publieksgericht stadspodium door te ontwikkelen.'

Smelt is een ambitieus en bevlogen leidinggevende. Iemand die graag de podiumkunsten centraal zet. Eerder werkte hij als zakelijk leider voor verschillende producerende theatergezelschappen (o.a. Het Filiaal, Utrecht) en als interim manager (o.a. Het Veem Theater, Amsterdam). Ook realiseerde hij als ondernemer de doorstart van een biologisch eetlokaal middenin een Rotterdamse prachtwijk. Hij zal zijn standplaats Rotterdam op korte termijn verruilen voor Groningen.   

Grand Theatre Groningen een van de Coproducers

Zeven prominente theaters in Nederland worden gezamenlijk coproducent voor vernieuwende theater- en dansmakers. Het gaat om De Rotterdamse
Schouwburg, Frascati in Amsterdam, Theater aan het Spui in Den Haag, De Verkadefabriek in Den Bosch, Grand Theatre Groningen in Groningen, de Toneelschuur in Haarlem en Theater Kikker in Utrecht. De Coproducers zullen jaarlijks minimaal twee voorstellingen coproduceren, waarvoor ze o.a. een startkapitaal beschikbaar stellen en gezamenlijk garant staan voor ca. 20 speelbeurten.

Voor het gehele persbericht klik hier

   

Eurosonic 9-11 FEB in het Grand Theatre

ESNS_LOGO_2012Woensdag 9 t/m vrijdag 11 februari is het Grand Theatre onderdeel van Eurosonic Noorderslag,  een muziekconferentie en showcase festival voor en over Europese popmuziek.

In het Grand Theatre staan bands in de grote zaal (main) en de bovenzaal (up).

Het festival is reeds uitverkocht. meer informatie vind je op de site van het festival

   

Cliënten Voedselbank gratis naar het Grand Theatre

Grand Theatre Groningen stelt tijdens het Kinderwinterfestival onverkochte plaatsen beschikbaar aan mensen die zijn aangewezen op de Voedselbank. Het theater sluit zich daarmee aan bij het initiatief van theatergezelschap Orkater. Iedereen die in aanmerking komt kan zich melden bij de Voedselbank, het gaat om de voorstellingen Lampe op 2 januari (6+) en Mondo Leone op 3 januari (8+).

   

Korte Kerststop

Het Grand Theatre is maandag 24 december gesloten.  Online zijn we open, je kunt hier kaarten kopen voor alle voorstellingen en concerten in het Grand Theatre. Direct na de Kerst start het Kinderwinterfestival. We zien je graag!

   

Techno in het Grand Theatre

Een nacht lang techno, elektronica & visuals in het Grand Theatre. Op 9 februari presenteert het theater aan de Grote Markt samen met Traum Schallplatten een indrukwekkende line-up: Max Cooper, Ryan Davis, Mononoid, Roel Hoogendoorn, Tim Feshke & Visuanetics.

Grand Theatre Groningen zoekt in 2013 naar nieuwe manieren om een groter publiek kennis te laten maken met het Grand Theatre. Een ervan is het organiseren van een (nachtelijke) events, samen met een sterke partner.

Kaarten zijn hier verkrijgbaar.

   

Interview Ivana Muller in het Parool

'Theater creëert een gemeenschap' - Interview met Ivana Müller in het Parool. Ze staat 14/15 DEC met 'Encounters' in het Grand Theatre.

Voorstellingen van Ivana Müller zetten je op een prettige manier aan het denken. Ze staan stil bij dingen die we vanzelfsprekend zijn gaan vinden en ontrafelt deze met veel gevoel voor humor. 'Encounters' is een tweeluik waarin zowel bezoekers als performers meerdere rollen spelen ...

Voor het gehele artikel klik hier

Voor meer informatie over de voorstelling klik hier

   

Grand Theatre Groningen zoekt algemeen directeur

Wij zijn op zoek naar een algemeen directeur per 1 februari 2013. Een omschrijving van de functie en meer informatie over de sollicatieprocedure vind je hier.

   

Start kaartverkoop Kinderwinterfestival

Zaterdag 1 december start de kaartverkoop van het Kinderwinterfestival online om 12.00 U op www.kinderwinterfestival.nl

Die dag kun je ook in het Grand Theatre kaarten kopen tussen 12.00 en 15.00 U. Daarna is onze kassa geopend elke werkdag tussen 13.00 en 17.00 U.

Kinderwinterfestivalvoorkant_boekje

Kom in de kerstvakantie naar dit winterse theaterfeest in het Grand Theatre. Je zult op het puntje van je stoel zitten en misschien wel omvallen van het lachen. We hopen dat je komt! Wij maken van het Grand Theatre alvast een koninklijk paleisje en wachten op je met ranja en warme chocomelk en wafels en...

Meer informatie, filmpjes en kaarten op www.kinderwinterfestival.nl

Hier alvast een overzicht van de voorstellingen.Binnenkort staan de voorstellingen ook op deze website in het programma.

do 27 dec 15.00 uur / familievoorstelling 6+ Stella Den Haag:Niemand weet, Niemand weet..
Het verhaal van Repelsteeltje in een betoverend decor.

vr 28 dec 11.00 en 15.00 uur / 3-5 jr 4 Hoog: De koning zonder schoenen
Grappige en ontroerende voorstelling over een verdrietige koning.

za 29 dec 11.00 en 14.00 en 16.00 uur / 6-11 jr Marc Hoenderboom & zijn beste vrienden: Met mijn ogen dicht
Intieme muziekvoorstelling om bij weg te dromen.

wo 2 jan 14.00 en 16.00 uur / familievoorstellng 6+ Compagnie Frieda: Lampe
Prachtig theater met blozende en boze lampen in de hoofdrol.

do 3 jan 14.00 en 16.00 uur / familievoorstelling 8+ Mondo Leone: De Wereld van Leon
Voorstelling met grappige filmpjes en hartverwarmende verhalen en liedjes.

vr 4 jan 11.00 en 14.00 uur / familievoorstelling 4+ Lejo: Achter je!
Vrolijke familievoorstelling van het beroemde vingerpoppetje met de oogjes.
Extra: Na afloop van de voorstelling kun je in de foyer zelf Lejo-oogjes maken (met hulp van je ouders of begeleider) en alles naspelen in een aantal kleine Lejo-theaters! Duur ongeveer 30 min.

vr 4 jan 16.00 uur / 5-10 jr Peter Zegveld: Wacht
Filmische solovoorstelling over een verliefde spoorboomwachter.

   

Interview Carver in NRC Handelsblad

'Droge teksten, slapstick, de formule van met opheffing bedreigd Carver werkt nog steeds' - mooi interview met de leden van Carver in NRC Handelsblad.

11/12 DEC in het Grand Theatre

Voor het gehele artikel klik hier

   

Decemberactie

sinterklaas_preview De feestdagen komen er weer aan. Tijd voor cadeautjes! Het Grand Theatre selecteerde twee voorstellingen voor de decemberactie. Je krijgt vier kaarten voor de prijs van twee. Een origineel cadeau voor in de schoen of onder de kerstboom en ga zelf gezellig mee!

De voorstellingen zijn Bambie 17 Samoerai en In de gloria (6+) van Slagwerk Den Haag, beide in februari in het Grand Theatre.

De actiekaarten voor Bambie 17 Samoerai en Slagwerk Den Haag kun je alleen kopen via de site van  De Oosterpoort/Stadsschouwburg. Hieronder de linkjes. Om kaarten te bestellen voor de voorstellingen moet je eerst inloggen.

13 februari 20.30 U Bambie 17 de samoerai / voor decemberactie 4 kaarten voor 30 euro klik hier

14 februari 20.30 U  Bambie 17 samoerai / voor decemberactie 4 kaarten voor 30 euro klik hier

24 februari 15.00 U Slagwerk Den Haag - In de gloria (6+) / voor decemberactie 4 kaarten voor 20 euro klik hier

Vergeet niet bij uw bestelling de actiecode 'december' te gebruiken. De actie loopt t/m 31 december!

Via de site van het Grand Theatre kun je de reguliere kaarten kopen.

 

 

   

Leve het nutteloze leven

Recensie Jandergrouwnd in Dagblad van het Noorden vandaag: "Mooi, die flitsen van geheime activiteiten, dat gescharrel in de duisternis, een tekst, een moord. Vervolgens wordt in het volle licht uitbundig geëvalueerd, geanalyseerd. Fraai zijn ook de kritische video's en vooral de manier waarop je die gemaakt ziet worden: ter plekke, tussen schappen en rekken."

Jandergrouwd speelt nog twee keer, vanavond en morgenavond, in Kringloopwinkel Goud Goed. Kaarten koop je hier.

   

Een premiere tussen de derde handsjes

'Een premiere tussen de derdehandsjes' - interview met theatergroep De Warme Winkel in het Dagblad van het Noorden over 'Jandergrouwnd'. De voorstelling gaat vanavond in premère op locatie in kringloopwinkel Goud Goed aan het Damsterdiep. Nog tot ZA 3 NOV te zien in Groningen.

Voor het gehele artikel klik hier

   

Succesvolle Grand-producties terug in Groningen

Vproductieicoontje_zwart_weban 9 t/m 24 november haalt Grand Theatre Groningen zes voorstellingen terug. Voorstellingen waar we als producent bij betrokken zijn en die (mede) in Groningen tot stand zijn gekomen. Ze waren hier vaak in een pril stadium te zien, bijvoorbeeld als try-out, en hebben er inmiddels vele reiskilometers opzitten. Onderweg zijn ze verder gegroeid en lovend ontvangen door publiek en pers. Met heel veel plezier presenteren we ze opnieuw aan het Groninger publiek.

Danielle van de Ven - Revolte  9/ 10 NOV

Claudio Stellato - L'autre  14/15 NOV

Electric Barbarian  16 NOV

Niv Sheinfeld en Oren Laor - Big Mouth  17 NOV

Voetvolk/Lisbeth Gruwez - It's going to get worse and worse and worse my friend  17/18 NOV

Jefta Van Dinther - Grind  23/24 NOV

Voor meer informatie over wat we doen als producent klik hier

   

Warme Winkel in Groningen in premierè

Woensdagavond 31 oktober gebeurt er iets bijzonders in de Groningse kringloopwinkel Goud Goed: Jandergrouwnd van de Warme Winkelgaat er in première! De Warme Winkel dompelt zich onder in de illegale kunstscène in het Moskou van de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. In klamme keldertjes en doorrookte keukentjes kwamen schrijvers, dichters, schilders en ander uitschot bijeen om hun werk te tonen, voor te dragen, te bespreken en vooral ongelofelijk veel te zuipen.

Grand Theatre Groningen organiseert samen met de Warme Winkel de aftrap van een landelijke tournee door kringloopwinkels, we zijn er trots op! In totaal speelt Jandergrouwnd 4x in Groningen.

De entree voor Jandergrouwnd is eveneens bijzonder: een inkomensafhankelijke bijdrage. Je kunt een entreeprijs kiezen die bij je inkomen past.

   

Artikel Dagblad van het Noorder over cultuurnota

'Het Grand krijgt zijn zin:: het wordt niet verplicht een deel de programmering van De Oosterpoort/Stadsschouwburg (OPSB) over te nemen.' 

Voor het gehele artikel over de cultuurnota klik hier

   

Het nieuwe Grand krijgt vertrouwen Gemeente

"Wij stellen voor het Grand Theatre een hoger structureel bedrag beschikbaar dan de Kunstraad voorstelde, op basis van een herzien beleidsplan en aangepaste begroting." Dat staat in de zojuist verschenen concept cultuurnota 2013-2016 van de Gemeente Groningen. De gemeente geeft daarmee haar vertrouwen aan de nieuwe koers die het theater aan de Grote Markt gaat volgen. Interim-directeur Ben Hurkmans: "We zijn heel, heel tevreden met de handreiking die de Gemeente ons doet. We kunnen blijven functioneren als autonoom theater, met belangrijke functies voor de stad: podium, plek voor talentontwikkeling en producent. Die kans grijpen we volluit."

Hier lees je de concept cultuurnota

   

Vanavond premiere 'A scattered state of silence'

ascattered_sceneVanavond première 'A scattered state of silence'. 

Choreograaf Ted Stoffer maakt met vijf Japanse performers een voorstelling over de verlamming én de vernieuwing die een schok teweeg kan brengen. De voorstelling heeft de structuur van een spel. De spelers moeten telkens bedenken hoe ze op problemen en kansen reageren.

Aphasia Dance Company - A scattered state of silence

MA 22 OKT 20.30 U in het Grand Theatre

   

Mooie recensie 'Zwart' van De Koe in de Volkskrant

scene_zwart_koffieDe Volkkrant geeft de nieuwe voorstelling van De Koe 4 ****:

'Kibbelen in magistraal mooie tekst'

Geslaagd laatste deel van drieluik waarin komedie en maatschappijkritiek hand in hand gaan.

Geschiedenis, daar hebben we zo ondertussen heel wat van. Vergeten geschiedenis nog onnoemelijk veel meer. Maar die zijn we dus vergeten. Of die hebben we verdrongen, dat kan ook. Beide soorten geschiedenis komen aan bod in de voorstelling Zwart van de Antwerpse theatergroep De Koe.

Zwart is het sluitstuk van een bijzonder geslaagd drieluik, waarin maatschappijkritiek en komedie hand in hand gaan.

 De titel van het drieluik: De wederopbouw van het Westen. Wit, deel 1, ging over de jeugd. Deel 2, Rood, over de liefde. En nu is er dus Zwart, over waar het allemaal eindigt: in de geschiedenisboeken. Als je geluk hebt tenminste.

Ook nu weer staan Natali Broods, Peter Van den Eede en de Nederlander Willem de Wolf als min of meer zichzelf op een rommelig toneel en geven ze al babbelend en kibbelend een magistrale tekst prijs.

 Die begint in dit geval als een hoorcollege cultuurgeschiedenis. Als een drietal gepassioneerde docenten steken ze van wal. Alles zal behandeld worden, van de Renaissance tot aan 1913. Dat is de bedoeling. Van den Eede legt de Barok uit. De Wolf houdt een monoloog over Luther. Er volgt een verhandeling over hoe we de werkelijkheid waarnemen. Namen vallen. Locke, Hume en Berkeley: moeilijk, moeilijk, moeilijk. Broods geeft uiteindelijk toe dat ze het zelf ook allemaal heeft moeten googelen, maar er toch nog steeds weinig van begrijpt. De mannen leggen een troostende arm om haar heen.Vanaf dat moment verschijnen er scheurtjes in de samenwerking. Van den Eede komt er dan ook nog achter dat ze de Beeldenstorm zijn vergeten. Het blijkt dat de anderen achter zijn rug om hebben besloten dit cruciale keerpunt te schrappen. Dit is het startschot voor een grimmige ruzie. De inzet: de (zogenaamd) persoonlijke geschiedenis van de drie spelers. Hilarisch dieptepunt is als Van den Eede kwaad het toneel afloopt en roept: 'Jullie willen toch zo graag neuken? Ga je gang!'Zwart is volgens De Koe het pessimisme waardoor onze westerse cultuur sinds de Renaissance is aangetast. De diepgewortelde twijfel, in eerste instantie aan het bestaan van God, later aan het bestaan van alles. Alles is alleen maar moeilijk, moeilijk, moeilijker geworden. Het is inderdaad passend dat de geschiedkundige verhandeling ontaardt in spraakverwarring, ruzies en een vermenging van het algemene en het persoonlijke.

 Zwart is, ondanks het onderwerp, bovenal geestig. Langzaam maar zeker lopen de onderhuidse spanningen op. Opdat de drie kunnen uitblinken in verbaasde gezichten, grote gebaren en subtiele sneren. Dat cultuurgeschiedenis nog eens zo leuk kon zijn.

VOLKSKRANT VINCENT KOUTERS − 19/10/12

DO 25 OKT in het Grand Theatre / kaartjes bestellen klik hier

   

interiview Guy Weizman over 'Midnight Rising'

'Ontsnappingsroutes voor de ziel' - Interview met choreograaf Guy Weizman over Midnight Rising. Grand Theatre technicus Wil Frikken heeft het lichtontwerp gemaakt.

Club Guy & Roni - Midnight Rising DI 23 OKT première in de Stadsschouwburg Groningen, daarna in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.

Voor het gehele artikel klik hier

   

Grand Theatre vervangt de leiding

Zakelijk directeur Vincent Groen stopt per 1 december 2012. Ben Hurkmans zal hem tot 1 februari 2013 vervangen als interimdirecteur. Hij stoomt de komende maanden de organisatie klaar voor de nieuwe koers die het theater vanaf 2013 zal gaan varen. Meer programmering, minder productie, vaker de deuren open, een vergroting van de publiekstribune naar 230 plaatsen en mogelijk een nauwere samenwerking met Noorderzon. Dat staat in het nieuwe beleidsplan 'Voor de stad en voor talent' dat is ingediend bij de Gemeente Groningen. Jan Stelma is optimistisch over de nieuwe opzet van het Grand: "Ik zie met het huidige beleidsplan kansen om het productiedeel overeind te houden." 1 november wordt duidelijk of de Gemeente Groningen de gevraagde subsidie zal verstrekken.

 

   

premiere Midnight Rising in Groningen

De nieuwe dansvoorstelling 'Midnight Rising' van Club Guy & Roni gaat dinsdag 23 oktober in première in de Stadsschouwburg van Groningen. Grand Theatre Groningen is coproducent en verantwoordelijk voor het lichtontwerp (Wil Frikken).

'Midnight Rising', een stuk voor zeven dansers en drie musici, is misschien wel de meest explosieve choreografie die Guy Weizman en Roni Haver tot nu toe maakten. In wilde decors hebben de performers het over serieuze thema's, maar doorweven die met humor en entertainment.

Voor meer informatie klik hier

   

The Persons dit weekend ook in Posthuis Theater Heerenveen

Michael Moore staat dit weekend ook in het Posthuis Theater in Heerenveen met zijn unieke elektrische gitaarband The Persons. Proef de llichtvoetig rockende surfsound met een Aziatisch bijsmaakje.

ZO 21 OKT 15.00 U in Posthuis Theater

VR 19 OKT In het Grand Theatre tijdens de Caroussel of sounds

   

Steun De Jongens bij het maken van hun nieuwe voorstelling Trap

trap_webHet Jonge Harten Theaterfestival heeft De Jongens gevraagd om een voorstelling te maken speciaal voor het festival in november 2012.

Je kunt dit project steunen via voordekunst. Ze hebben inmiddels 39 % binnen.

Trap wordt een fysieke voorstelling over het verlangen naar boven, waarin slapstick, filmische beelden en stunts op een grote trap alle ruimte krijgen. De mens verlangt naar boven. In de liefde, geloof, werk en oorlog. Boven jezelf en de ander uitstijgen. Dingen die we verlangen staan boven op ons lijstje. The sky is the limit. King of the hill en feeling on top of the World. Baas boven baas. Al het goede komt van boven. It’s lonely at the top. Daar sta ik boven.

De Groninger theatergroep De Jongens (Jan-Joost Alberts, Mats Boswijk, Taco van Dijk en Maarten Smit) combineren slapstick met poëtische beelden, special effects met tragiek. Het spaarzame gebruik van tekst, de universele thematiek, het aansprekende fysieke spel en de heldere, concrete beeldtaal maken de voorstellingen van De Jongens toegankelijk voor een breed publiek, van jong tot oud en van de ervaren theaterbezoeker tot de incidentele festivalganger, ongeacht culturele achtergrond of nationaliteit.

Grand Theatre Groningen is coproducent en was eerder als producent betrokken bij 'Aap Nood Boem', 'Aktieman' en 'Onder Constructie'.

   

Oktobermaand Kindermaand: kijkje achter de schermen bij het Grand Theatre

Grand Theatre Groningen doet op 28 oktober mee met de Oktobermaand Kindermaand. De weekenden in oktober zijn er in de Noordelijke provincies gratis culturele activiteiten voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar. In het Grand Theatre leiden we de deelnemers rond achter de schermen, op de dag dat Bonte Hond de voorstelling Harig Hondje speelt. We geven de rondleiding op 28 oktober drie keer: 12.10 u, 14.10 u en 16.10 u (duur 20 minuten, verzamelen voor het theater).

Wil je ook een rondleiding, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. o.v.v. 'Kindermaand' en het aantal deelnemers incl. begeleiders. Je reservering is pas definitief na bevestiging van de kassa. Maximaal 20 aantal deelnemers per rondleiding incl. begeleiding.

   

gevelbord voor Hoer van Nieuw West

gevelhoer

Stijn Smit en Irem Kaneli hebben een mooi gevelbord gemaakt voor Hoer van Niieuw West, WO 3 OKT in het Grand Theatre.

De voorstelling is erg goed ontvangen door de pers:

"Onthutsende hoerenvoorstelling" ***** – Volkskrant

"Hoer is een schitterend en hard stuk vol anti-romantiek" **** – NRC Handelsblad

"Prostituees van de verbeelding stellen wezenlijke vragen" – Trouw

zie programma voor meer informatie.

   

Korting voor nieuwe Agenda abonnee

agenda_abonwerfIedereen die nu abonnee wordt van De Agenda of een nieuw lid werft, krijgt twee theater- en concertbonnen cadeau ter waarde van € 5,-. Eén te besteden bij de Oosterpoort & de Stadsschouwburg en een bij het Grand Theatre. Niet langer wachten dus! 

Je krijgt de bonnen thuisgestuurd. Kies een voorstelling of concert in het Grand Theatre uit en koop een e-ticket 'Nieuwe Agenda abonnee'. Neem de theater-en concertbon samen met het e-ticket mee de voorstelling of concert.

Paar kleine regels: geen korting op korting, in het Grand Theatre zijn alleen de Theater- en Concertbonnen van Grand Theatre Groningen geldig en de actie is toepasbaar op entreekaartjes vanaf €15,-.

De Agenda is het magazine van De Oosterpoort & de Stadsschouwburg en Grand Theatre Groningen. Met alle voorstellingen en concerten, veel voordeel en interessante interviews en achtergrondartikelen. De Agenda verschijnt elke drie weken. Een abonnement op De Agenda kost € 21,50, geldt tot wederopzegging en is geldig voor een heel seizoen.

   

Geweldige start van het seizoen

We hadden een geweldige start van het theaterseizoen. Meer dan 1000 mensen kwamen kijken naar de Jongens en De Warme Winkel.

Mooie voorstellingen en veel publiek. een goede combinatie.

Suikerunie_Luitenantenduetten_van_de_Warme_Winkel

   

Locatie San Francisco van De Warme WInkel bekend

We hebben een mooie locatie gevonden voor San Francisco van De Warme Winkel aan de Parardijsvogelstraat.

Zie hieronder de fietsroute vanaf het Grand Theatre en een foto van de locatie. Je wordt op de locatie opgevangen door publieksbegeleiders.

Er is voldoende ruimte om fiets of auto te parkeren.

plattegrond_paradijsvogelstraat_sanfrancisco

 

paradijsvogelstraat_sanfrancisco

   

Sucsesvol eerste weekend voor Aap Nood Boem

Het eerste weekend van Aap Nood Boem in Groningen was een groot succes.

De voorstelling staat op een prachtige buitenlocatie op het Suikerunie terrein. Volgend weekend kun je nog drie dagen naar Aap Nood Boem; 7, 8 en 9 SEP 20.30 U, zie programma.

Hier een link naar mooie foto's van de locatie.

   

Luitenantenduetten WO 5 SEP uitverkocht

De voorstelling 'Luitenantenduetten' op WO 5 SEP is uitverkocht. Er zijn nog wel kaarten voor DO 6 SEP. Ook de locatie is bekend. De voorstelling vindt plaats in de Suikerunie, ingang van Heemskerckstraat Groningen.

Route Suikerunie

fiets: Op de plattegrond hieronder zie je de fietsroute vanaf het Grand Theatre. Vanaf punt B fiets je het spoor over, onder de ringweg door. Bij de ingang van het terrein wordt je opgevangen door onze publieksbegeleiders.

auto: Via de ringweg Laan 1940-1945, afslag Suikerunie. De ingang van het terrein is gemarkeerd met een grote vlag van Grand Theatre Groningen. Bij de ingang van het terrein wordt je opgevangen door onze publieksbegeleiders.

routekaartje_def_suikerunie

   

Gesloten ivm Bommen Berend

We zijn DI 28 AUG gesloten ivm Bommen Berend.
   

De Warme Winkel geselecteerd voor Theaterfestival 2012

San_Fransisco_4Maar liefst drie voorstellingen van De Warme Winkel zijn geselecteerd voor het Theaterfestival 2012. De Vlaamse jury koos 'San Francisco' en de Nederlandse jury koos 'Viva la naturisteraçio'n en 'Alma'. Het festival vindt plaats in Amsterdam en Antwerpen  tussen 23 aug en 9 sept.

Jury over 'San Francisco': 'Met een wonderlijke beheersing van vele speelstijlen bewijst San Francisco dat een pientere maatschappelijke analyse over de megalomanie en schuld niet in tegenspraak hoeft te zijn met een bijzonder prettige publieksvriendelijkheid.'

Grand Theatre Groningen haalt De Warme Winkel begin september naar Groningen. Met twee strijdlustige crisiskomedies zetten ze de toon voor het nieuwe theaterseizoen. De groep speelt 5/6 SEP Luitenantenduetten en 7/8 SEP San Francisco op locatie in Groningen.

Eind oktober komt de groep terug en gaat hun nieuwe stuk 'Jandergrouwnd' in première in Groningen.

   

interview Hakon Kornstad / proloog ZJFT

Hakon_Kornstad_foto_Erik_Burds_zjft_4kant'Midden in de muziek zitten' - interview met de Noorse saxofonist Hakon Kornstad. Hij speelt tijdens de proloog van ZomerJazzFietsTour, VR 24 AUG. in het Grand Theatre.

klik hier voor het gehele artikel uit Dagblad van het Noorden en hier voor het programma van de avond.

Op de Proloog laten de Zweedse saxofonist Håkon Kornstad, de Noorse bassist Ingebrigt Håker Flaten en de Deense gitarist Hasse Poulssen alvast van zich horen. Duo Kornstadt/Håker Flaten improviseert vanuit Zweedse volksmuziek.

Het internationale trio Das Kapital kiest de muziek van Hanns Eisler, de componist van de theaterstukken van Bertold Brecht, als uitgangspunt. Deze jonge Europese topmusici voegen een nieuw hoofdstuk toe aan de in Nederland door Willem Breuker geïntroduceerde Brecht-muziek.

Kaartverkoop voor de Proloog verloopt via Noorderzon en ZomerJazzFietstour
   

lovende recensie 'Hate Radio'

'Haatpropaganda dreunt binnen' - lovende recensie 'Hate Radio' in Dagblad vh Noorden.
   

interview met IIPM over Hate Radio

hateradio_IIPM_2_c_Daniel_Seiffert_4kant'Hoe de radio de Hutu's oppookte' In Dagblad van het Noorden staat een interview met de dramaturg en enkele spelers van het  International Institute of Political Murder (IIPM). De groep speelt tijdens Noorderzon in het Grand Theatre 'Hate Radio', een voorstelling over de haatzaaiende propaganda die de Rwanda genocide aanjoeg.

Hier de link voor het gehele artikel.

'Hate Radio' staat 17 / 18 / 19 AUG in het Grand Theatre.

   

Het Houten Huis naar Groningen

Het Houten Huis wordt het jeugdtheatergezelschap van het Noorden. We feliciteren Elien van den Hoek en David van Griethuysen (artistieke kern) met het positieve advies van de Raad van Cultuur. Zie ook artikel Dagblad van het Noorden Het Houten Huis naar Groningen

Elien van den Hoek begon haar carrière in 2003 in Groningen bij het Grand Theatre. Haar regiedebuut 'Hoog Bezoek' werd door ons gecoproduceerd, gevolgd door de producties 'Korte Termijn Geluk' (2004, herneming 2008), 'Pierrot aan de Lantaarn (2005)', 'In een land hier' (2007) en 'Keerpunt' (2008). We zijn blij dat Elien zich met haar gezelschap in het Noorden vestigt.

Mocht je nog nooit een voorstellling van Elien hebben gezien dan kun je maart 2013 uitgebreid kennismaken met haar werk. Het Houten Huis staat dan met drie voorstellingen in het Grand Theatre: Adios 6+, Vuurtoren Wacht 4+ en Draak in huis 6+

   

interview THEATREclub in DvhN

'Whiskey of bier? Nee, heroine' - interview met het Ierse theatergezelschap THEATREclub. De groep werkt in de bovenzaal het van Grand Theatre aan hun voorstelling HEROIN. 16-19 AUG in het Grand Theatre tijdens Noorderzon.

klik hier voor het gehele artikel

   

Kaartverkoop Aap Nood Boem begonnen

Je kunt nu online kaarten kopen voor Aap Nood Boem van de Jongens. De voorstelling staat 1/ 2 / 7 / 8 / 9 SEP bij de Suikerunie in Groningen.

Voor meer informatie en bestellen zie programma.

   

Noorderzon 16-26 AUG in het Grand Theatre

Grand Theatre Groningen is partner van Noorderzon. Als producent zijn we betrokken bij Land's End van Berlin, Heroin van THEATREclub en Je sens un deuxieme coeur van Roswitha Bergmann en Pierre Audi. Daarnaast zijn we Downtown locatie en kun je elke avond bij ons voorstellingen zien. ZIe programma voor het volledige overzicht.

   

Analyse kunst in het Noorden / D vh N

'Het Fonds Podiumkunsten heeft het Noorden aardig bedeeld. Dat maakt eerdere klappen in de BIS niet goed. De subsidiewereld is complex. Toch is het simpel te zien dat de verhoudingen zoek zijn.' Analyse kunst in het Noorden van Eric Nederkoorn in Dagblad van het Noorden.

Hoe dan ook is het sappelen

   

Studenten Ambassadeurs gezocht!

Jonge Harten start een Studenten Ambassadeursteam, samen met Grand Theatre Groningen en de Stadsschouwburg/ De Oosterpoort. Voor de studenten een intense culturele ervaring en misschien wel een opstap naar een baan in de culturele sector, voor ons een manier om meer studenten te laten genieten van de kunst & cultuur in Groningen.

Oproep!

Heb jij interesse in podiumkunsten en zou je daar best je beroep van willen maken? Het Studenten Ambassadeursteam vormt de brug tussen jouw ambities en een carrière in de culturele sector.

Samen met tien andere ambitieuze studenten werk je gedurende het hele jaar mee aan de publiciteit van voorstellingen. Je denkt na over vernieuwende manieren van publiciteit en voert dit ook samen uit. Daarnaast organiseer je één keer in de maand contextuele programma's rondom voorstellingen. Denk hierbij aan het organiseren van een inleiding, nagesprek, dansavond, workshop etc.

Vanaf september komt het ambassadeursteam elke drie weken bij elkaar. Iedere maand wordt toegewerkt naar één voorstelling van De Stadsschouwburg, het Jonge Harten festival of het Grand Theatre. In de aanloop naar het Jonge Harten Festival (23 nov t/m 1 dec) zullen de bijeenkomsten vaker plaatsvinden en intensiever zijn. We houden hierbij rekening met tentamenperiode's.

Wie

We zoeken een enthousiaste groep studenten (max 12 personen) met interesse in podiumkunsten.
Deze interesses kunnen uiteenlopen van marketing & productie tot programmering en vormgeving.
Studieachtergrond kan heel divers zijn, je hoeft geen cultureel gerelateerde opleiding te doen. We vragen een actieve en betrokken inzet van minimaal een jaar. Je bent niet alleen een denker maar ook een doener.

Waarom

Door jouw deelname aan het ambassadeursteam kom je in contact met alle partijen die een spilfunctie vervullen op het gebied van theater en dans in de stad Groningen. Deelname verbreedt je netwerk maar ook je kennis over de culturele sector. Je krijgt de mogelijkheid om te ontdekken waar je interesses liggen en je talenten verder te ontwikkelen.

Geef je op voor 20 augustus. Mail ons een korte motivatie (max half A4) waarom je dit zou willen, iets over je studie en je contactgegevens naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Het Studenten Ambssadeursteam is een samenwerking van het Jonge Harten Festival, De Oosterpoort en de Stadsschouwburg en het Grand Theatre Groningen.

   

Zomervakantie

Het is zomervakantie en het Grand Theatre is gesloten tot 13 augustus. Online zijn we open! Op www.grandtheatregroningen kun je de hele zomer je kaarten voor het nieuwe seizoen bestellen. Achter de schermen zijn we druk bezig het nieuwe seizoen voor te bereiden, dat straks begint met Noorderzon! De kaartverkoop is gestart, zie www.noorderzon.nl. Direct na Noorderzon halen we De Jongens, na een tour langs de zomerfestivals, terug naar Groningen met hun nieuwe voorstelling Aap-Nood-Boem. En ook de Warme Winkel, die ons vorig jaar een Weense Herfst bezorgde, speelt begin september nieuwe voorstellingen op locatie in Groningen. Hou onze site in de gaten!

   

Eindexamententoonstelling Minerva / studenten theatervormgeving in het Grand Theatre

41793_337293079682237_1059218410_nVan 7 tot 12 juli zijn we onderdeel van de eindexamententoonstelling van Academie Minerva. Tussen 13.00 en 17.00 uur kun je bij ons het werk zien van de studenten theatervormgeving. We vinden het leuk ze te tonen, want we hebben deze studenten les gegeven de afgelopen jaren.

Eindexamententoonstelling Minerva / studenten theatervormgeving:

FLOORTJE ERNST – De Gevangen Tijd

Projectie, Kristal, Video, Verdubbeling, Performer, Spiegeling en de Tijd. Deze begrippen hebben centraal gestaan tijdens mijn afstudeer proces. Dit heb ik uitgebreid onderzocht, ervaren en tenslotte samen gevoegd in een installatie, een essay en een performance. Naast deze vormen heb ik een ontwerp gemaakt voor het stuk ' Hitler is Dood' geschreven door Stijn Devillé. Het ontwerp is te zien in een maquette.

PIETER ANGENEIND – Stilte voor De Storm

Voor mijn eindexamen heb ik een scenografie ontworpen bij ‘The Tempest’ (De Storm) van William Shakespeare. Maar waarom een ontwerp voor een stuk waar onderhand al honderden decors voor zijn ontworpen? Het antwoord ligt al in de vraag; door een scenografie te maken voor dit stuk ga ik mij direct verhouden tot de rijke geschiedenis van scenografen en theatermakers die mij voor zijn gegaan. Ik plaats mezelf hiermee in het theaterlandschap. Door een theatrale ruimte rond de maquette van mijn ontwerp te creëren wil ik mijn visie op, en het proces achter het ontwerp worden zichtbaar maken. Maquette verheven tot theater, theater over theater.

SANNEKE ROELOFS - Op Pad

In een wereld die voorbij flitst lijken we soms geen tijd meer te hebben voor rituelen. Het even stil kunnen staan en het tijd nemen voor een handeling of een moment is zeldzaam. Maar ik neem je mee op avontuur, op avontuur naar herkenning en vervreemding. Je gaat op pad en neemt mee…. Jezelf!

EVA WEERTS - Geen woorden voor woorden

Ik snap de letters, de klanken. Ik snap de zinnen die je er mee kunt maken. Maar hoe maak ik de woorden die mijn ideeën communiceren? Hoe kom ik tot spreken? De kunst om de ander mij te laten zien.

KARIN POST- It's all in your head

"Jij alleen kan de huizen horen slapen. Jij alleen kan in de verdonkerde slaapkamers kijken. Van daar waar jij nu bent, kan je hun domen horen" -Dylan Thomas. Gebaseerd en geïnspireerd op het stuk 'Onder het Melkwoud' van Dylan Thomas ben ik bezig gegaan met het maken van een persoonlijke performance/installatie. Hierin heb ik de vertaalslag gemaakt naar mijn eigen dorp en zal hier een 'drieluik' van laten zien. Dit, en mijn andere werk, is gemaakt op een speelse en knutselachtige manier waarbij jou verbeelding een grote rol speelt.

   

Gproductie 'It's going to get worse and..' geselecteerd voor Theaterfestival 2012

Gproductie 'It's going to get worse and worse and worse'  van Voetvolk is geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2012.

Het juryrapport:'Rarely have image, movement, light and sound invigorated each other so powerfully. This turns 'It's going to get worse and worse and worse, my friend ' into a subtle masterpiece that has managed to entrance the jury into a nearly magical state.

De voorstelling is 4 en 5 juli te zien op Julidans in Amsterdam. Zie producties Grand Theatre Groningen voor meer informatie.

   

De Jongens komend weekend in Drachten

De Jongens spelen komend weekend in Drachten. Ze staan 29 + 30 juni en 1 juli met Aap Nood Boem! op Simmerdeis. Zie producties van Grand Theatre Groningen voor meer informatie.

scene_facebook_jongens

   

Grand Theatre in het nieuws

Veel aandacht voor Grand Theatre Groningen in de Groninger pers in verband met het uitkomen van de cultuurnota van het College van B&W Groniingen:

'Stad houdt vast aan cultuurstatus' - Dagblad vh Noorden

'Cultuurstad Groningen gaat tegen stroom in' - Groinger Gezinsbode

'Gemeente steunt talentontwikkeling' - Theaterkrant

Oog tv / Grand Theatre lijkt gered

TV Noord / Noord Vandaag / Groningen blijft extra investeren in cultuur van 15'06" tot 16'49"   

College B&W komt Grand Theatre tegemoet

Het college van B&W geeft Grand Theatre Groningen twee jaar de kans zich in een nieuwe rol als faciliterende organisatie te bewijzen. Het kent subsidie toe om de basisorganisatie in stand te houden. Voor het daadwerkelijk produceren van voorstellingen wordt het Grand Theatre afhankelijk van externe financieringsbronnen. Verder wordt de samenwerking met De Oosterpoort/de Stadsschouwburg geïntensiveerd, ook met het oog op de aanstaande sluiting van het Kruithuis. Dit staat in de vandaag gepubliceerde Concept Cultuurnota gemeente Groningen 2013-2016.

Daarmee liggen er goede kansen om te blijven voortbestaan als producerend theater. Er ligt echter ook een belangrijke opdracht. Direct na de zomer moet Grand Theatre Groningen een herzien plan indienen, samen met Noorderzon, NNT, Club Guy & Roni, Jonge Harten, de Noorderlingen en De Oosterpoort/de Stadsschouwburg, waarin ieders inhoudelijke en financiële betrokkenheid wordt gespecificeerd.

Zakelijk directeur Vincent Groen is voorzichtig optimistisch: "We zijn erg blij met deze erkenning van het college en het perspectief dat er nu ligt voor het voortbestaan van onze organisatie. We zullen de komende weken gebruiken om de productionele diensten die we leveren nog inzichtelijker te maken. Zonder alles dicht te willen timmeren. Want onze kracht blijft dat we een flexibele gastheer zijn voor aanstormend podiumtalent."

Voor gehele Cultuurnota gemeente klik hier

   

Mooie recensie Zonsopgang/Zonsondergang op Oerol

'Een prachtverhaal in alle vroegte' schrijft Eric Nederkoorn over Zonsopgang/Zonsondergang in het DvhN. Hij noemt de voorstelling een bijna meditatieve ervaring. ' Wie het meemaakt vraagt zich daar, in al die rust, onherroepelijk af hoe het leven ervoor staat. Nhung vermijdt cliches, terwijl ze een grote spiegel optrekt.'

Klik hier voor de gehele recensie

   

PDF met alle steunbetuigingen

We ontvingen de afgelopen weken zo'n 50 brieven uit binnen- en buitenland. Onder het kopje Over Grand /  bezuinigingen vind je een link naar de PDF met alle steunbetuigingen en nieuws over de bezuinigingen.

 

   

De wind greep tijdelijk de macht

Door het slechte weer hebben De Jongens en Nhung Dam dit weekend niet of nauwelijks kunnen spelen op Terschelling. 'De wind greep tijdelijk de macht' artikel in Dagblad van het Noorden van Eric Nederkoorn. 

Voor het gehele artikel klik hier

   

Foto try-out Zonsopgang/Zonsondergang

Mooie foto van de try-out van Zonsopgang/Zonsondergang van Nhung Dam en Koos Terpstra. De voorstelling gaat dit weekend tijdens Oerol in première. Meer informatie vind je bij producties van Grand Theatre Groningen.

zonsopgang_repfoto_14juni_web

   

Avontuurlijk natuurlijk Oerol 2012

'Avontuurlijk natuurlijk' Eric Nederkoorn schrijft in het Dagblad van het Noorden over de 31ste editie van het Oerol Festival dat 15 juni begint op Terscheling. Grand Theatre Groningen presenteert dit jaar twee producties: De Jongens met Aap Nood Boem en Nhung dam en Koos Terpstra met Zonsopgang/Zonsondergang. Zie producties van Grand Theatre Groningen voor meer informatie.

Voor het gehele artikel klik hier

 

   

Pettitie en brieven naar Gemeenteraad Groningen

De petitie is gesloten. Ruim 3300 mensen hebben de petitie ondertekend. Daarnaast hebben we zo'n 50 brieven ontvangen van makers, bezoekers en collega's uit binnen- en buitenland. Deze zijn gebundeld en verstuurd naar de fracties in de gemeenteraad van Groningen en de commissieleden Onderwijs & Welzijn.

Hier enkele mooie citaten:

Sasha Waltz artistiek leider Sasha Waltz & guests Berlijn:

We need exploration and experimentation without the pressure of success in the first place. Let's keep art alive and daring.

Christiane Winter, directeur TanzTheaterInernational Hanover:

From our point of view, Grand Theatre Groningen belongs to the most important places for production and presentation in Europe.

Piet Menu, directeur Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond:

Ze roeit niet met de stroom mee maar creëert zelf een stroom. Jonge makers, moeilijke makers, vernieuwende makers, miskende makers, aarzelende makers,… allen kregen ze de kans om zich te ontwikkelen in dit huis. Hier geen hijgerige programmeurs en artistiek leiders die op zoek zijn naar instant succes. Duurzaamheid was aanwezig nog voor het een modewoord werd.

   

Twee Gproducties op Oerol

Er staan dit jaar twee Gproducties op Oerol. De Jongens met Aap Nood Boem en Nhung Dam en Koos Terpstra met Zonsopgang/Zonsondergang. Zie producties van Grand Theatre Groningen voor meer de speeldata en meer informatie.
   

Nu online kaartverkoop

Je kunt nu online kaarten kopen voor het nieuwe seizoen. Bijvoorbeeld voor De Warme Winkel, Kassys, Keren Levi, De Koe, mugmetdegoudentand, Bambie en nog veel meer... Hiervoor heb je een account nodig. Dat kun je aanmaken op de site bij login. Je kunt de gekochte kaarten (e-tickets) thuis printen. Ze zijn voorzien van een barcode die we bij het binnengaan van de zaal scannen. Ook de kortingspassen controleren we aan de deur van de zaal.

   

Artikel Re:Wave in Dagblad van het Noorden

Toen kwam de Rock'n'Roll terug.

Opwinding van de Groningse jaren '80 herleeft eenmalig tijdens Re:Wave in het Grand Theatre.Artikel over Re:Wave in Dagblad van het Noorden, interview met Wierd Duk, bassist, gitarist en toetsenist van 12 inches from Heaven.

Klik hier vor het gehele artikel

Zie programma voor meer informatie over Re:Wave, ZA 2 JUN in het Grand Theatre

Lees meer: Artikel Re:Wave in Dagblad van het Noorden

   

Laatste oproep petitie

Laatste oproep voor de petitie! Stand is nu bijna 3200. We zien echter dat veel mensen (bijna 800!) wel hebben ondertekend, maar niet hebben bevestigd en daardoor niet worden meegeteld. Je kunt bevestigen door op een link te klikken in de bevestigingsmail. Kijk in je inbox of je dit hebt gedaan. Alvast dank! 

Volgende week overhandigen we de petitie en de brieven aan het college van B&W.

hier de link:
http://www.petities.nl/petitie/grand-theatre-groningen-moet-blijven-als-een-unieke-plek-voor-podiumtalent

   

programma seizoen 2012-2013 deze week online

Het programma van seizoen 2012-2013 zetten we deze week online. Als je de seizoensbrochure thuis ontvangt heb je al een greep uit het aanbod gezien.  We openen het seizoen in september met de Warme Winkel. Ze spelen twee hyperactuele voorstellingen op verrassingsloccatie. Binnenkort meer...

   

Nieuwe steunbetuigingen

We hebben weer enkele mooie steunbetuigingen ontvangen van onze collega's uit binnen- en buitenland. Op onze site kun je citaten lezen van o.a. toneelgroep De Warme Winkel, Dirk Opstaele van Ensemble Leporello en Beppie Blankert - 'Het Grand Theatre is ONMISBAAR, voor mij en zeer veel collega’s.'. Voor meer zi e petitie

   

recensie The Dry Piece

The Dry Piece is goed ontvangen op Festival aan de Werf. 'Levi is subtiel in haar betekenisgeving. The Dry Piece roept onvermijdelijk vragen over het vrouwelijk schoonheidsideaal op, maar is een goed gecomponeerd, mooi beeldverhaal.' - De Volkskrant.

Deze Gproductie ging dit weekend in premiere tijdens Festival a/d Werf. In september weer te zien in het Grand Theatre. Zie programma

Lees meer: recensie The Dry Piece

   

Handtekeningen en brieven

Al meer dan 2000 mensen hebben onze petitie ondertekend. Heel erg bedankt daarvoor. Ook ontvangen we steunbetuigingen per brief of mail. Op onze site een eerste selectie citaten van o.a. Jeffrey Meulman, directeur van het Nederlands Theater  Festival, Liesbeth Gritter en Mette van der Sijs van Kassys en Mark Russel van het New Yorkse festival Under the Radar: 'I think it is time to increase investment in one of the truly special places in Groningen and the world.'
Meer informatie bij petitie

   

Interview Jan Klug in DvhN over de theremin

'Je plukt de noten uit de lucht' Interview met Jan Klug over de theremin en het festival Electro Acoustic Sessions. Jan speelt samen met Knalpot en Pamelia Kurstin 19 mei het Grand Theatre.

 

jankluginterview_theremin_apr2012

 

 

   

Al meer dan 1000 handtekeningen voor petitie

Al meer dan 1000 mensen hebben de petitie ondertekend!

petitie15mei

   

Start petitie

Grand Theatre Groningen moet blijven als een unieke plek voor podiumtalent! We worden in ons voortbestaan bedreigd. Na het schrappen van de rijksbijdrage aan alle productiehuizen in Nederland is er nu een advies van de lokale kunstraad over de gemeentelijke subsidie. Uitvoering van dit advies zou betekenen dat het Grand zijn productiefunctie volledig verliest en uitsluitend als podium verder zou kunnen. De bedragen die bij deze podiumfunctie geadviseerd worden, maken het voor het Grand onmogelijk om een eigen organisatie in stand te houden. In de praktijk dreigt het 'uitgeleverd' te worden door de gemeente en een filiaal te worden van de Stadsschouwburg.
Op allerlei manieren proberen we dit af te wenden. Hierbij kun je ons helpen. Teken de petitie HIER

   

Nieuwe trailer van Das Leben ist ein Ponyhof!

Nieuwe trailer van Das Leben ist ein Ponyhof! nu online.

   

Kaartverkoop AValanche begonnen

Kaartverkoop AValanche begonnen. Donderdag 24 mei presenteert Noorderzon in samenwerking met de Popfabryk en Grand Theatre Groningen een preview van Noorderzons audiovisuele project AValanche.

Het programma beslaat presentaties van onder andere Sexton Creeps (Groningen), Lex Vesseur & A Liquid Landscape (Groningen), WERC (Groningen), Passengers met Beun en Haas (Friesland), Het Zuidelijk Toneel/Tim Verbeek met Joachim Rümke (Groningen, Noord-Brabant) en Joost Maaskant (Friesland). De avond wordt verder opgeluisterd door onder meer optredens van Willy Darktrousers (Friesland) en een gloednieuw ‘blaasorkest’. 

Kaartverkoop loopt via Noorderzon. Klik hier om kaarten te kopen.
Meer informatie bij programma

   

Choreografe Keren Levi werkt in benedenzaal

drypiece__1_byDaanBrand_webChoreografe Keren Levi werkt in de benedenzaal van het Grand Theatre aan haar nieuwe dansvoorstelling 'The Dry Piece'. Deze coproductie gaat 17 mei in première tijdens Festival aan de Werf in Utrecht. In het Grand Theatre kun je de try-out bijwonen op DO 10 MEI.

Over de verstoorde relatie tussen het hedendaagse schoonheidsideaal en vrouwelijke identiteit. Meer informatie bij programma

   

Als dit omvalt gaat er meer

Zaterdag 21 april stond er een paginagroot artikel in Dagblad van het Noorden van Eric Nederkoorn over het Grand Theatre: 'Als dit omvalt, gaat er meer'

Hier de link naar het artikel deel 1 en deel 2

   

5 sterren recensie voor Stanislavski 2

5 sterren recensie voor Stanislavski 2 van Discordia, 24 APR in het Grand Theatre. 'Fascinerend vak, toneelspelen. En doodvermoeiend. Discordia bouwt er een meerdelig en vederlicht gespeeld essay over. Aanbevolen kost voor liefhebbers en toneelminnaars!' - volledige recensie op  theaterkrant.nl

   

Trailer Koning Lear online

''t Barre Land speelt 27 APR 'Koning Lear en de Narren zijn boos'. Een vorstelijke tragedie over een oude man die zijn bezit verdeelt onder drie dochters en daarmee een burgeroolog creëert op zijn erf en in zijn hoofd. Geen god, geen ideologie, geen moraal, maar biomechanica en filosofische wreedheid. Hier de trailer, voor meer informatie, foto's en recensies zie programma

Lees meer: Trailer Koning Lear online

   

Start Sofia's Wereld

Vandaag start Sofia's Wereld.

In de weken voor dodenherdenking 2012 geven het Groninger Forum en Grand Theatre Groningen een gezicht aan het vergeten Joodse leven in Groningen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met een tentoonstelling en een voorstelling over het Gronings Joodse meisje Sofia Asscher en haar familie, een documentaire en twee films.

Lees meer: Start Sofia's Wereld

   

interview David Kweksilber in DvhN

interview David Kweksilber in Dagblad van het Noorden:

David_Kweksilber_interview_DvtN_110412

   

Lovende recensie voor David Kweksilber

Lovende recensie voor David Kweksilber Big Band in het Parool

'Met zijn funky ritmes, effecten op de basklarinet en geprojecteerde animatiefilmpjes trekt Kweksilber het oude genre volledig naar het hier en nu. De majestueuze sound is gebleven.' - recensie David Kweksilber Big Band in Het Parool.  lees meer

ZA 14 APR in het Grand Theatre.

   

'Quality Time' bijna uitverkocht

'Quality Time' van mugmetdegoudentand bijna uitverkocht! Wees er snel bij. Voor ZA 21 APR zijn nog enkele kaarten, zie programma.

'Quality Time' speelt zich af op een avond, nacht en ochtend uit het leven van een modern gezin met kinderen van 4 en 6 jaar oud. Hun ouders, twee goedopgeleide en hardwerkende veertigers met mooie carrières bij de omroep en in de politiek, hebben het beste met hun kroost voor. Maar moeder is altijd bang dat alles fout gaat en vader voelt zich niet gezien. Gedrag dat ze zelf ontwikkeld hebben toen ze klein waren, en wat nu hun dagelijkse werkelijkheid nog steeds bepaalt. Hun twee kinderen proberen wanhopig greep te houden op het echte leven. Kom kijken naar een ogenschijnlijk gelukkig gezin tijdens een doodnormaal etmaal op crisisniveau.

   

Kunstraad trekt stekker uit Grand Theatre Groningen

Kunstraad trekt stekker uit Grand Theatre Groningen. Advies zou einde betekenen van het producerend theater.

Het advies dat de kunstraad vorige week uitbracht aan wethouder Ton Schroor zou het einde betekenen van Grand Theatre Groningen. De raad adviseert niet langer subsidie te verstrekken aan het theater voor het produceren van podiumkunst. Zakelijk directeur Vincent Groen: “Dit advies voelt als een dolk in de rug. Wat we de afgelopen 30 jaar hebben opgebouwd wordt niet op waarde geschat. Met het bedrag dat de kunstraad adviseert voor ons podium kunnen we net de huur betalen. Verder zijn we weg.”

In het advies wordt wel productiesubsidie verleend aan andere instellingen. De kunstraad realiseert zich volgens Vincent Groen niet dat er straks in Groningen geen producent meer is om dat geld effectief in te zetten. “Die bedragen gaan naar theaters en producenten buiten Groningen. De stad krijgt er bijvoorbeeld geen werkgelegenheid voor retour. Bovendien ben je veel duurder uit. Voor elke losse voorstelling zou je een repetitieruimte en gekwalificeerd personeel moeten inhuren, een plek moeten vinden voor decorbouw etcetera. Inefficiënt. Wij zijn er juist om niet elke keer het wiel opnieuw uit te vinden. We hebben een werkplaats, een podium en vakmensen met jarenlange ervaring in huis. Startklaar.” Als het advies wordt opgevolgd, is die unieke structuur niet meer overeind te houden. Groen: “Onbegrijpelijk voor een stad met zulke sterke culturele ambities. Je haalt de plek weg waarmee je je kunt onderscheiden.”

Ook de manier waarop de intensieve samenwerking tussen Grand Theatre Groningen en de Oosterpoort/Stadsschouwburg door de raad wordt beoordeeld roept vraagtekens op. De instellingen hebben zelf voorgesteld een deel van de Kruithuis-programmering in het Grand Theatre te plaatsen. “Maar zoals de kunstraad het nu schetst zouden we een filiaal van de Stadsschouwburg worden. Dat is niet waarom we bestaan. We zijn er om prikkelend en innovatief theater te bieden aan een breed publiek. En om als producent jonge, talentvolle kunstenaars in het zadel te helpen. Denk aan het Groningse dansgezelschap Club Guy & Roni, theatergroep De Jongens en de artistiek directeur van het NNT, Ola Mafalaani. Die zijn hier begonnen.”

   

Elizabeth Taylor komt!

Elizabeth Taylor komt! De Koe speelt Rood. De heldin van de voorstelling is Elizabeth Taylor: 5 keer haar rug gebroken, 1 heupoperatie en 1 hersentumoroperatie gehad, ze overleefde 1 huidkanker, 4 longontstekingen, 13 andere infecties, 8 keer getrouwd en is bezitster van een legendarische juwelencollectie. Zij is de Westerse mens pur sang, aldus De Koe. Zie programma voor meer informatie, foto's en de trailer.
   

Lovende recensies voor Bambie 16

'Briljant slapstick van wrange soort'. - de Volkskrant. Bambie speelt dit weekend Bambie 16 een achtervolgingsballet voor wereldleiders. Zeer goed ontvangen door de pers:
'Briljante slapstick van wrange soort
' - 4**** recensie De Volkskrant
'Bambie zet de macht in haar hemd' - recensie Theaterkrant.nl
'Schijnbewegingen en schermutselingen op het wereldtoneel in ijzersterke theatervoorsterlling' -  recensie Cultureel  persbureau

   

Advies Kunstraad

De kunstraad heeft haar advies uitgebracht aan de wethouder Ton Schroor. We nemen een paar dagen de tijd om hierop te reageren en te overleggen met onze partners. Na de Paasdagen berichten we hier verder over.

   

Hongaarse choreografe Adrienn Hod terug in het Grand Theatre

Het Hongaarse dansgezelschap Hodworks is begin april een week te gast in het Grand Theatre en legt dan de laatste hand aan de nieuwe voorstelling met de werktitel 'The Beauty of Unrestraint' (De schoonheid van het onbeteugelde). Zie programma voor meer informatie en een interview met de choreografe.

   

Nieuwe website!

Dit is 'm: onze nieuwe website. We hebben er flink aan gesleuteld en zijn blij met het resultaat! We hopen dat iedereen snel de informatie die hij zoekt kan vinden en, misschien nog wel belangrijker: alvast een beetje voorpret heeft bij het uitkiezen van voorstellingen en concerten!